22:21 / 29.09.2020 Наука и техника

Потужна магнітна буря дійшла до Землі: докладний прогноз та поради лікарів

Наприкінці вересня очікуються найвідчутніші магнітні бурі в поточному році.

Два дні поспіль - 29 та 30 вересня очікуються магнітні бурі рівня G1, які, за прогнозами вчених, стануть найвідчутнішими за рік.

Це випливає з прогнозу, який складають в лабораторії рентгенівської астрономії Сонця ФІАН, передає unian.ua.

Магнітні бурі у вересні

Зазначається, що планетарний Індекс геомагнітної активності буде дорівнює в ці дні 5 балам за 9‑бальною шкалою, де 0 означає відсутність геомагнітних збурень, а 9 – екстремальний шторм.

Так, у вівторок, 29 вересня, магнітна буря почалася між 3 і 6 годинами ранку і заспокоїться після полудня. А у середу, 30 вересня, рання буря буде трохи коротше – близько 3 годин, але геомагнітний вплив почнеться ще до півночі, а вляжеться після полудня.

Наступна низка магнітних бур очікується в кінці жовтня 2020 року – 21, 22 і 23 числа. Вони також будуть досягати рівня G1.

Що таке магнітна буря

- Геомагнітні бурі - це хвилювання магнітного поля Землі тривалістю від декількох годин до декількох діб, викликане надходженням в околиці нашої планети збуджених високошвидкісних потоків сонячного вітру і пов'язаної з ними ударної хвилі.

- Геомагнітні бурі є проявом посилення кільцевого струму Землі, який постійно існує в області радіаційних поясів Землі.

- Це явище є одним із найважливіших елементів сонячно-земної фізики і її практичної частини, зазвичай позначається терміном «космічна погода».

Як уникнути наслідків

- Людям, які погано переносять перепади тиску, в дні магнітних бур лікарі радять дотримуватися деяких правил:

- гіпертонікам потрібно пити більше води та знизити вживання солі в цей період;

- гіпотонікам - приймати  настоянки, які тонізують (наприклад, елеутерококу або лимонника).

- Також необхідно добре висипатися, уникати підвищених навантажень, занять спортом, утомливих походів по магазинах або садових робіт.