23:35 / 28.09.2020 Наука и техника

У Лапландії розпочався сезон північного сяйва

Місцеві жителі і туристи в місті Рованіемі в фінській Лапландії в ніч з п'ятниці на суботу в минулі вихідні побачили барвисте північне сяйво в арктичному небі. Відео цього явища оприлюднило RTE, передає УНН.

Північне сяйво, також відоме як Aurora Borealis, почалося близько 22:30 за місцевим часом в Лапландії на півночі Фінляндії.

Полярне сяйво тривало протягом декількох годин, і хоча здавалося, що шоу добігає кінця близько 2 години ночі, воно повернулося, "ще сильніше, безперервно освітлюючи небо понад 30 хвилин безліччю кольорів від флуоресцентного зеленого і білого до рожевого і фіолетового", відзначає видання.

Кінець вересня - зазвичай хороший час для спостереження за північним сяйвом, що виникають в результаті попадання електрично заряджених частинок сонця в атмосферу Землі. Адже, як зазначають експерти, найвірогідніший сезон північного сяйва - період з осіннього по весняне рівнодення, тобто з вересня по березень.

Водночас, користувачі Instagram також почали ділитися світлинами цього явища - з Фінляндії,  Ісландії, американського штату Аляски, Росії.