23:18 / 25.09.2020 Наука и техника

Microsoft зайнялась розробкою голографічних накопичувачів

Це стало можливим завдяки камерам сучасних смартфонів.

Microsoft більше не обмежується флеш-накопичувачами і жорсткими дисками, щоб задовольнити, здавалося б, нестримний попит на хмарні сховища. Вчора на конференції Ignite компанія анонсувала Project HSD — нову дослідницьку ініціативу, що вивчає, як можна використовувати голографічні накопичувачі для зберігання хмарних даних.

Хоча це може здаватися нездійсненним, ідея голографічного зберігання існує з 1960-х років. Microsoft вважає, що саме зараз можна ефективно використовувати цей носій завдяки сучасним камерам смартфонів, передає itsider.com.ua.

«В рамках Project HSD ми вивчаємо можливість використання голографічного пам’яті в перезаписуваних електрооптичних матеріалах для зберігання “гарячих” даних, щоб побачити, чи має сенс ця технологія в епоху хмарних обчислень», — пояснили в Microsoft.

Голографічна пам’ять працює шляхом запису і зчитування даних з оптичного кристалу. Оскільки це тривимірний носій даних, він дозволяє зберігати велику кількість наборів даних. Після цього його можна пропустити через УФ-світло і використовувати повторно.

В майбутньому компанія планує працювати над збільшенням об’ємів даних голографічних накопичувачів та швидкості зчитування та запису даних.

Минулого року Microsoft також продемонструвала Project Silica — рішення для архівного «холодного зберігання», коли дані записуються один раз і призначені тільки для рідкісного доступу.