22:48 / 09.09.2020 Наука и техника

Науковці показали, як коронавірус проникає в клітину (ВІДЕО)

Для свого дослідження біологи сконструювали штучну вірусну частинку SARS-CoV-2.

Дослідники американського Національного центру розвитку трансляційних наук (NCATS) візуалізували процес проникнення коронавірусу SARS-CoV-2 в людську клітину.

Як повідомляє Naked Science, стаття з описом процесу візуалізації опублікована у виданні ACS Nano, передаэ unian.ua. Вчені в режимі реального часу показали, як шипиковий S-білок вірусу зв'язується з молекулою ACE2 на мембрані клітини людини.

Фахівці поставили перед собою завдання досліджувати процес взаємодії вірусних і клітинних рецепторів безпосередньо. Раніше подібну інформацію збирали побічно, за результатами позаклітинних аналізів і тестів з окремими вірусними білками.

Для свого дослідження вчені сконструювали штучну вірусну частинку SARS-CoV-2 - псевдовіріон. До нього прикріпили квантову точку - частинку матеріалу розміром кілька нанометрів, близьку за довжиною хвилі електрона в цьому матеріалі.

Ця конструкція взаємодіяла з людською клітиною, ACE2-рецептори якої були мічені зеленим флуоресцентним білком. Коли шипиковий білок зв'язувався з клітинним рецептором, квантова точка контактувала з флуоресцентним білком. Це, своєю чергою, викликало гасіння флуоресценції, яке можна було спостерігати.

За допомогою цієї методики біологи відстежили зв'язування псевдовіріона з рецептором і подальший ендоцит. Вони також побачили, що зв'язування та ендоцитоз зривались в присутності спеціальних антитіл.

"Дійсно можна побачити, як це відбувається в реальному часі... в цьому вся принадність такого аналізу, тому ми впевнені, що він буде важливий для скринінгу [потенційних] ліків [проти Covid-19]», – зазначив один з авторів роботи Кирило Горшков.