23:23 / 11.08.2020 Наука и техника

Нова надшвидкісна камера вловила рух світла

Століттями наукове співтовариство не могло довести ті чи інші теорії, оскільки людське око не здатне побачити деякі фізичні явища. Сучасні технології відкрили нові можливості, дозволяючи зафіксувати навіть відблиск світла, що рухається.

ослідникам Швейцарського федерального технологічного інституту в Лозанні вдалося простежити за рухом світла за допомогою надшвидкісної камери MegaX, здатної вести зйомку на швидкості 24 000 кадрів в секунду. Для цього також використовувався надшвидкий електронний затвор з частотою спрацьовування всього 3,8 наносекунди, повідомляє itechua.com.

«Завдяки великій кількості пікселів і швидкому затвору можна побачити поширення світла на кількох знімках, не переміщуючи камеру і не накладаючи один на одного зображення, зняте іншими камерами. Все зроблено на MegaX », – розповів автор дослідження.

Для експерименту використовувалася установка, де світло послідовно відбивається від декількох дзеркал.

Так як побачити світло під час польоту неможливо, дослідники зосередилися на русі фотонів лазерного імпульсу, які розсіюють частинки в повітрі. Використовуючи знання про траєкторію імпульсу і про те, як довго імпульси доходили до камери, команда застосувала алгоритми машинного навчання для побудови тривимірного світлового шляху.

На думку експертів, це відкриття може бути корисним не тільки в наукових дослідженнях, але також у віртуальній і доповненій реальності, робототехніці і самоврядних автомобілях. Знання про рух світла дозволяє приладам більш точно відтворювати навколишнє середовище.