23:01 / 22.06.2020 Наука и техника

Вчені з'ясували, кому належало скам'яніле яйце з Антарктиди

Майже десятиліття знахідку позначали як "Щось", аж поки один експерт не допустив, що скам'янілість була яйцем з м'якою шкаралупою.

В США вчені наблизилися до відповіді на питання, що саме дослідники знайшли в Антарктиді в 2011 році. Вони вважають, що скам'янілість - це, швидше за все, величезне яйце з м'якою шкаралупою, яке відклав представник невідомого вимерлого виду велетенських морських ящірок.

Як передає unian.ua, скам'янілість виявили вчені з Чилі. Але з того часу вона лишалася не дослідженою. Знахідка зберігалася в колекції Чилійського національного природознавчого музею. Ті, хто знали про її існування, називали її словом "Щось".

Однак, вчені з Техаського університету провели аналіз об'єкта, який зовні схожий спущений м'яч. Вони з'ясували, що це яйце з м'якою шкаралупою, якому 66 мільйонів років. Його розміри становлять 28 на 18 сантиметрів. І це робить яйце другим за величиною за всю історію. Знахідка - перше скам'яніле яйце, знайдене в Антарктиді. Воно розширює уявлення науки про те, наскільки великими можуть бути яйця такого типу.

На додачу, скам'янілість має велике значення тому, що, швидше за все, воно належало досі невідомому виду. Вчені допускають, що це були велетенські морські рептилії на зразок мозазаврів. До цього часу вважалося, що такі істоти не відкладали яйця.

"Яйце належало тварині завбільшки з динозавра. Але воно не схоже на ті, які відкладали динозаври", - сказав автор дослідження Лукас Легендре.

"Воно більше схоже на ті, які відкладають ящірки й змії, однак, належало дуже великому родичу цих тварин", - додав він.

Співавтор дослідження Девід Рубілар-Роджерс з Чилійського національного природничого музею, був одним з тих, хто знайшов скам'янілість в Антарктиді. Він показав її кільком геологам, які приходили в музей, сподіваючись, що вони зможуть пояснити, що це таке. Але прогресу не було аж поки професор кафедри геологічних наук Джексонівської школи Джулія Кларк в 2018 році не припустила, що це яйце.

Під час досліджень за допомогою мікроскопа Лукас Легендре виявив кілька шарів мембрани, які стали підтвердженням, що це справді яйце. Його структура дуже схожа на прозорі яйця, які відкладають деякі змії й ящірки сьогодні.