21:51 / 06.05.2020 Наука и техника

Вчені визначили, коли Марс мав магнітне поле

Дослідники також виявили магнітні поля низької інтенсивності над Північним Полярним басейном в північній півкулі планети.

Вчені Університету Британської Колумбії визначили точний час, коли у Марса було магнітне поле.

Геомагнітне динамо існувало 4,5 і 3,7 млрд років тому. Результати дослідження, що розкриває одну з таємниць Червоної планети, опубліковані в журналі Science Advances, передає unian.ua.

Фахівці проаналізували багаторічні супутникові дані, зібрані апаратами MAVEN і Mars Global Surveyor і виявили свідоцтва існування магнітного поля в регіоні Lucus Planum, утвореного лавовим потоком, який застиг менш як 3,7 млрд років тому.

Дослідники також виявили магнітні поля низької інтенсивності над Північним Полярним басейном в північній півкулі планети, яке утворилося 4,5 млрд років тому і вважається одним з найдавніших об'єктів на Марсі.

Відомо, що геомагнітне динамо, коли залізне ядро планети оберталося і породжувало магнітне поле, було активно між 4,3 і 4,2 млрд років тому, але було відсутнє 3,9 млрд років тому.

Можливе пояснення цього полягає в тому, що "динамо" на якийсь час зупинилося, а потім запустилося знову. Згідно з альтернативним сценарієм, удари небесних тіл, які утворили басейни, зрушили частина кори, які містили намагнічені мінерали.