21:47 / 11.10.2019 Спорт

Український мотоспорт відроджується

У Європі все більше набуває популярності дисципліна мотоспорту Ендуро. Вже декілька років поспіль змагання з суперендуро збирають повні стадіони глядачів а перегони на природньому рельєфі (ХардЕндуро) приваблюють сотні учасників і тисячі фанатів. Такі зірки як Тедді Блазусяк, Грем Джарвіс чи Тонні Вокер дедалі частіше з'являються на футболках фанатів, етикетках напоїв чи у телевізійній рекламі, а їхні гонорари з виступів на шоу сягають багатьох десятків тисяч євро. Можна сказати однозначно - цей спорт розвивається у геометричній прогресії і Україна так чи інакше скоро порине у нього теж.

Ендуро у дослівному перекладі - це перегони на витривалість. Управляти мотоциклом годинами без жодного клаптика не лише асфальтної але бодай би ґрунтової дороги зможе не кожен. Трампліни, колоди, колеса від вантажівок, купи каміння - це лише маленька частка перешкод, які доводиться долати спортсменам на змаганнях з хард-ендуро.  Причому не лише самому, а і зі своїм невід’ємним спортивним 100-кілограмовим мотоциклом. Видовище, однозначно, не менш захопливе, ніж битва гладіаторів.

Українське хард-ендуро ще 3 роки тому звучало як насмішка, наші професіонали порівнювались із закордонними, хіба що аматорами. Та протягом останніх трьох років, після виникнення неофіційної серії змагань HESU (HardEnduroSeriesUkraine) – все різко змінилось.

Про це розповідає найсильніший спортсмен категорії Хард-Ендуро у Києві (4 місце у національному списку) за річним рейтингом HESU Орест Вачков:

Як швидко змінюється цей спорт у нас? Чи ми маємо шанси потрапити до європейських відбіркових чемпіонатів?

  • Цей вид спорту росте справді як на дріжджах. Якщо ще три роки тому у змаганнях, на які я приїжджав як учасник,  брали участь близько 20 спортсменів, то зараз цей показник часто перевалює за сотню. Це вже серйозніше, оскільки в такій масовій конкуренції є всі шанси народження європейських та світових зірок. Вже зараз наші спортсмени їздять на всесвітні змагання і отримують там результати, суттєво вищі за серединку!

Це дорогий спорт?

  • Думаю, можна впевнено сказати так. Мотоцикл та екіпірування зношуються дуже швидко, для спортсменів групи ПРО їх практично доводиться змінювати щороку. Бюджети теж не малі, техніка в основному виготовлена в Європі чи Японії, мусить бути нова, бо в іншому випадку стає не конкурентною – або з причини зносу або з причини моральної застарілості.

Ну а все таки, які бюджети?

  • У кожного різні. Хтось може користуватись секонд-хендом, а хтось купує нове. Вартість нового мотоцикла завжди перевищує 10 тисяч доларів. Екіпірування не набагато дешевше. Тому окрім витривалості на змаганнях, мусимо бути не менш витривалими і на роботі.

Ви посідаєте найвищу позицію серед киян за результатом попереднього року. Які плани у Вас? Претендуєте на першість? Міжнародні змагання?

  • На жаль я на початку цього року травмувався і вибув з цього спорту. Так, були амбіції, але не склалось. Але навіть незважаючи на це, моя кар’єра була прекрасною – я увійшов в ТОП-5 українських спортсменів, коли мені було вже поза 40. Це те, чим можна голосно гордитись у цьому спорті. А ще – залишилось бажання надалі брати участь у цьому спорті – мої екс-суперники це прекрасні люди, не можу просто так все забути. І хоч не можу долучитись до нього у якості спортсмена, спробував випробувати себе у ролі співорганізатора змагань - восени ми з моїм партнером Максимом Котушенком організували першу хард-ендуро гонку у Києві – ForestHillChallenge. Було весело!

Чи помагає у подібних ініціативах держава?

  • На жаль, ні. Усі організатори серії HESU – це такі ж спортсмени, як і ми з Максимом, лише з інших міст – Дніпра, Одеси та Львова. Все тут відбувається на власному ентузіазмі, і мушу сказати, що навіть за таких умов все вдається особливо ефективно!

Як прийти у цей спорт?

  • Спочатку треба попросити дозволу в дружини. Якщо без жартів – зараз вже майже у кожній області є спортсмени, які з цим завжди допоможуть. Тренуватись разом завжди краще. А ще є маса навчальних відео в Інтернеті, вони допоможуть вивчити ази, далі з якими початківці можуть приїздити на змагання серії у клас «Аматор». У деяких містах зароджуються також школи ендуро. Думаю, скоро вони стануть особливо популярними.