15:08 / 16.09.2016 Спорт

Нелегка доля легкої атлетики України. Або що відбувається у Федерації легкої атлетики?

15 вересня було заплановано проведення чергової Ради Федерації легкої атлетики України (ФЛАУ). Про це свідчить повідомлення на офіційному сайті Федерації легкої атлетики м. Києва.

Із нього можна зробити висновок, що спроба його проведення була невдалою. Адже засідання Ради було неправомочним. Причина банальна: не бул кворуму. На захід з'явилося лише 23 члена Ради з 24 необхідних, а орган складається з 46 членів.

На зібранні членів Ради було обговорено питання легітимності проведення звітно-виборчої Конференції ФЛАУ в м. Запоріжжя 7-8 жовтня 2016 року.

Проведення звітно-виборчої Конференції ФЛАУ 7-8 жовтня 2016 року не є легітимним оскільки:

Відповідно до п. 6.1.1. Статуту ФЛАУ, Конференція скликається один раз на два роки, дата і місце проведення якої визначається Радою на засіданні не пізніше ніж за два місяці до проведення Конференції.

Правомочного засідання Ради ФЛАУ, на якому було б визначено дату і місце проведення звітно-виборчої Конференції ФЛАУ не відбулося.

Натомість Секретаріат ФЛАУ розіслав представникам територіальних федерацій Циркулярний лист №04 від 4 липня 2016 року з формулюванням:

17 червня 2016 року за результатами опитування членів Ради ФЛАУ в електронному режимі щодо призначення дати та місця Звітно-виборчої Конференції Федерації легкої атлетики України було ухвалено провести Звітно-виборчу Конференцію ФЛАУ 8-9 жовтня 2016 року у місті Запоріжжя.

Дане твердження не є правомочним, оскільки це є прямим порушенням п. 6.1.1. Статуту ФЛАУ.

Скликання Конференції ФЛАУ не може відбуватися «шляхом опитування членів Ради ФЛАУ в електронному режимі».

Пункт 6.2.5 на який опирається Секретаріат ФЛАУ повністю звучить так:

6.2.5. Ухвалення рішень по питанням порядку денного на засіданні Ради відбуваються шляхом відкритого голосування простою більшістю голосів.

У разі необхідності рішення Ради ухвалюються шляхом опитування членів Ради з застосування засобів зв’язку (телефон, інтернет, факсимільний зв’язок та інші).

Тобто шляхом опитування членів Ради з застосування засобів зв’язку можуть ухвалюватися виключно рішення щодо питань порядку денного Ради.

Висновки:
1. Проведення Звітно-виборчої Конференції ФЛАУ 7-8 жовтня 2016 року не є легітимним.
2. Легітимна Звітно-виборча Конференція ФЛАУ може бути скликана виключно на правомочному засіданні Ради ФЛАУ.
3. Звітно-виборча Конференція ФЛАУ повинна відбутися в рік, після проведення Олімпійських Ігор, тобто до 31 грудня 2016 року.
4. Дата і місце проведення Звітно-виборчої Конференції ФЛАУ повинні бути визначені на правомочному засіданні Ради ФЛАУ не пізніше ніж за три місяці до проведення Конференції, тобто до 30 вересня 2016 року.

Враховуючи все вищезазначене, відповідно до п. 6.2.1. Статуту ФЛАУ, більше третини членів Ради ФЛАУ письмово звернулися до Секретаріату ФЛАУ з вимогою скликати позачергове засідання Ради ФЛАУ в місті Києві 22 вересня 2016 року для проведення Конференції Федерації легкої атлетики України.

По суті, така ситуація з невдалою спробою проведення Ради стала черговим підтвердженням недолугого чотирьохрічного керівництва ФЛАУ президентом цієї організації Ігорєм Гоцулом. Для розуміння як сталося те, що сталося, спробуємо зазирнути в "послужний список" пана Гоцула.

Президент ФЛАУ Ігор Євгенович Гоцул. У 2003 році рішенням президента Федерації В.Борзова за рекомендацією Кіровоградської федерації легкої атлетики та колегії спортивних суддів І.Є.Гоцул був прийнятий на роботу в апарат Федерації легкої атлетики України (ФЛАУ).

З 2003 по 2008 рік він відповідав за організацію роботи апарату офісу ФЛАУ (під його безпосереднім керівництвом працювало 5 чоловік), підготовку спортивних суддів і менеджменту по залученню спонсорських коштів. При цьому пан Гоцул безпосередньо до спортивної роботи не долучався у зв'язку з відсутністю освіти в галузі фізичної культури і спорту та досвіду в області тренерської роботи. Залучення позабюджетних коштів у ФЛАУ щодо запропонованої ним програми не відбулося.

Крім того, він не проявив себе й в офісі ФЛАУ. Проте в області спортивного суддівства за підтримки керівництва федерації зміг просунутися до рівня судді міжнародного класу. Саме завдяки цьому особисто неодноразово виїжджав на різні міжнародні змагання.

Рішенням виконкому ФЛАУ від 29 серпня 2008 року Гоцул І.Є., був звільнений з посади керівника офісу ФЛАУ. В грудні 2008 року звільнений з підстави закінчення терміну дії трудового контракту.

Виконком ФЛАУ відсторонив Гоцула з посади керівника офісу після кричущого неетичного вчинку, здійсненого ним під час Олімпійських ігор в Пекіні. Тоді Комісія Міжнародного Олімпійського комітету розглядала питання щодо застосування допінгу однією із українських спортсменок- легкоатлеток. Ігор Гоцул, не очікуючи рішення комісії МОК, дав інтерв'ю кільком телеканалам з цього приводу з наведенням неперевірених фактів. Як наслідок це викликало неабиякий ажіотаж в українській і в зарубіжній пресі, а українська спортивна делегації загалом і ФЛАУ зокрема понесли суттєвих іміджевих втрат.

У 2012 році з ініціативи міністра молоді і спорту Р.Сафіуліна у пресі була запущена активна компанія з дискредитації президента ФЛАУ Валерія Борзова. Його абсолютно безпідставно звинуватили у розтраті бюджетних коштів. Хоча, відповідно до Закону про Державний бюджет України, Борзов, як громадський діяч, жодного відношення до фінансових потоків не мав.

Просто на меті було усунути В.Борзова від керівництва ФЛАУ, а далі, по можливості - від членства в МОКу. Така реакція стала наслідком того, що Борзов публічно виступив проти низки урядових рішень щодо проведення вельми затратних міжнародних спортивних заходів: Чемпіонату світу з легкої атлетики у 2013 році в Донецьку і зимових Олімпійських ігор в Україні в 2022 році.

У подальшому Гоцул під керівництвом Сафіуліна із залученням групи спортсменів (в основному членів партії Регіонів) по суті здійснили рейдерське переобрання керівництва ФЛАУ. В результаті під тиском Міністерства молоді і спорту І. Гоцул досяг своєї давньої мети - був обраний новим президентом ФЛАУ.

При цьому нікого із його лобістів жодним чином не засмутило, що він  не мав практичного досвіду роботи як у галузі спорту вищих досягнень, так і в питаннях організації системи фізичного виховання дітей та молоді. Крім того, відсутність спеціальної освіти та бажання за минулі чотири роки не дозволили йому глибоко вникнути в проблеми українського спорту.

Як наслідок за час свого "президентства" Гоцул так і не зміг проявити себе як лідер Української легкої атлетики. А найголовніше – під його "дбайливим" керівництвом в країні і на міжнародній арені поступово втрачається імідж однієї з кращих спортивних федерацій України.

Кращим підтвердженням цього є допис у Фейсбуці екс-віце президента ФЛАУ (1991-2012 роки), державного тренера збірної команди України з легкої атлетики Валерія Александрова:

"Протягом двох років неодноразово зриваються проведення Ради ФЛАУ. Хто писав Статут? І Хто голосував за такий Статут, який неможливо виконати? Про що думали, коли його приймали? Про зарубіжні поїздки і отримання влади над спортсменами і тренерами?

Як Ви могли так організувати проведення Ради по головному для Вас питанню? Бути вам чи не бути далі керівниками Української легкої атлетики?

Я Вам вже писав і деяким неодноразово пояснював, що у ФЛАУ є два головних заходи в кожні чотири роки - це Олімпійські ігри і звітно-виборна конференція. А Ви що накоїли зі своїми менеджерами? Організація підготовки до Олімпіади в повному провалі, в фінансуванні, в стратегії і плануванні, все прос..али. Організація звітно-виборчої Конференції в неправовому полі. Ну, ви блін даєте!..

Ігор Євгенович Гоцул, я тобі казав більше десяти років тому: "Не берись ти не за свою справу, ти не лідер. Ти ще тоді від перенапруги при твоєму випробуванні на ЧС в Гельсінкі в непритомність падав. Навіщо поліз на пост президента ФЛАУ? Це твоя помилка в житті, не найкраща його сторінка. Краще б ти став нардепом. Там простіше і спокійніше. Врахуй це!

Вмійте піти з посади з гідністю!"

У плачевній ситуації, що склалася сьогодні з легкою атлетикою в Україні, на думку провідних тренерів і компетентного експертного середовища, загрози повної деградації можна уникнути лише за умови термінового переобрання президента ФЛАУ, кардинальної зміни політики керівництва Федерації і докорінного реформування її діяльності.

Питанням залишається, хто зробить перший крок для подолання кризи всередині ФЛАУ, яка вже пустила метастази у такий важливий для України вид спорту як легка атлетика, держава в особі Міністерства молоді і спорту чи спортивна громадськість на чолі із знаними авторитетами? Відповідь на нього, на жаль, поки залишається відкритим.

Олександр Корнеєв