22:33 / 31.03.2020 Общество

Епідемія зможе вказати на всі слабкі місця системи освіти, - експерт

У зв'язку з пандемією нового коронавірусу цьогоріч під загрозою опинилося зовнішнє незалежне оцінювання для випускників шкіл та професійних училищ і державна підсумкова атестація для учнів 4-х та 9-х класів.

Зараз через загальнонаціональний карантин, який триватиме до 24 квітня, школярі та студенти вчаться дистанційно. Якщо він завершиться не пізніше початку червня, то основна сесія тестувань триватиме з 25 червня до 17 липня. Якщо карантин продовжать до початку серпня, то ЗНО відбуватиметься з 17 серпня до 4 вересня.

- Сьогодні перед шкільною освітньою системою стоять суттєві виклики. Усе тому, що вона не була готова до запровадження дистанційного навчання, - говорить співзасновник освітньої онлайн-платформи Prometheus Іван Примаченко. - На жаль, ніхто не допомагав і не пояснював учителям, як розгортати дистанційне навчання. Таким чином, вони змушені імпровізувати, але з нуля за такий короткий період неможливо відбудувати цілу систему такого навчання.

Як діяти учням і вчителям під час карантину?

Деякі освітні інтернет-платформи дають школярам змогу навчатися через інтернет. Наприклад, Prometheus. Зараз сайт пропонує безкоштовні курси, які додатково транслює на регіональних каналах, щоб їх могли дивитися діти без доступу до інтернету. Для вчителів з'явилася низка інструкцій про те, як налагодити оптимальне дистанційне навчання. А також - функція підвищення кваліфікації викладачів на відстані, яке офіційно зараховуватимуть.

А як щодо Міністерства освіти?

В нього є 2 основні завдання. Перше - розв'язати проблеми, які є зараз. Друге - шукати якесь рішення на майбутнє. Щонайменше на осінь-зиму 2020-2021 років. Історія з коронавірусом не тимчасова, й пройде ще багато часу до того, як винайдуть і масово вироблятимуть вакцину. Висока ймовірність, що буде друга і третя хвилі пандемії. Якщо зараз не почати планувати те, як розгорнути якісну дистанційну освіту, то проблема виникатиме знову і знову.

Чи будуть провали в знаннях дітей через дистанційне навчання?

Усе залежить від школи. В Україні надзвичайно багато навчальних закладів, які не зможуть це навчання повноцінно налаштувати. Особливо це стосується сільської місцевості. У них цей час насправді просто "випаде" з навчального року. По-факту, це будуть продовжені літні канікули. Однак я знаю й школи, яким вдалося організувати повноцінне дистанційне навчання. І там для дітей практично нічого не змінилося.

Яким чином деяким школам це вдалося налагодити?

На це вплинула спроможність учителів і адміністрації пристосовуватися до обставин. У перших повинні бути базові знання цифрової грамотності. Разом вони як хороші менеджери знайшли потрібні цифрові інструменти та контент або створили їх самі. Також вони були змушені віднайти методику, за якою можна було б ефективно навчати. Крім цього, мобілізували батьків, щоб ті допомогли їм удома. Однак далеко не усім вдається миттєво розібратися в новітніх методологіях дистанційного навчання.

Чи почнеться вчасно наступний навчальний рік для цьогорічних абітурієнтів?

Неможливо передбачити динаміки захворювання, як наслідок періоду карантину, здачі ЗНО тощо. Якщо тестування усе ж перенесуть, наприклад, хоча б на кінець липня, тоді й зсунеться вступна кампанія і початок навчання. Такого сценарію важко уникнути. До місяця запізнення - це невелика проблема. В останні роки в університетах завжди були або довгі канікули у середині року, або інші причини. До цього університетам не звикати. Однак потрібно на національному рівні підійти до питання дистанційного навчання у вищих навчальних закладах. Усіх на нього просто не можна перевести і таким чином перечекати карантин. Але, як тільки розбудуємо систему, яка це дозволить, то це в рази збільшить гнучкість реагування на будь-які надзвичайні ситуації

Як має проходити дистанційне навчання у студентів?

Саме для університетів це зараз найбільш простий виклик. Студенти більш автономні і вони звикли до самостійної роботи. Крім цього, для них підготували надзвичайно велику кількість контенту, який покриває напевне всі навчальні програми університетів. Одним із провідних проектів є Coursera. На онлайн-платформі можна знайти будь-які наукові курси. На час пандемії усі вони абсолютно безкоштовні для вищих навчальних закладів усього світу.

Деякі українські вузи, як Київський національний університет Шевченка, Український католицький університет та інші вже отримали дозвіл на використання їхнього контенту. Проте, для цього, як викладачам так і студентам потрібно володіти англійською. І тут розкривається чергова проблема нашої освіти. Адже далеко не всі мають потрібні знання з іноземної мови. Насправді ця епідемія зможе вказати на всі слабкі місця системи. І це не є погано. Тому що з'являється чудова можливість їх назавжди позбутися.