01:10 / 29.03.2020 Общество

Звільнений прокурор заявив, що в ГПУ вертаються старі схеми

Заступник генпрокурора Віктор Трепак написав рапорт на звільнення з Офісу генпрокурора після того, як генеральний прокурор Ірина Венедіктова змінила функціональні обов'язки своїх заступників. За його словами, зараз спостерігається згортання реформи прокуратури.

"Зокрема, у мене забрано курування діяльністю двох департаментів, які здійснюють процесуальне керівництво у "справах Майдану", та у справах, які розслідуються слідчими СБУ", - зазначив Трепак. Про це повідомляє Дзеркало тижня.

За його словами, такий перерозподіл повноважень є способом впливу на нього і втручанням у здійснення ним повноважень прокурора.

"Річ у тім, що моя посада не є суто адміністративною – з нею пов'язаний цілий комплекс процесуальних повноважень, передбачених КПК України, що є невід'ємними від тих кримінальних проваджень, які я курував до сьогоднішнього ранку. А це, зокрема, "справи Майдану" та справа про вбивство Катерини Гандзюк", - заявив Трепак.

Він зазначив, що його фактичне усунення від "справи Гандзюк" відбулося тоді, коли слідство у ній вийшло на фінішну пряму.

Трепак також не відкидає, що прокурорам, які зараз займаються розслідуванням цих справ, не дадуть працювати так, як належить.

Він вважає, що нове керівництво Офісу генпрокурора може зупинити реформу прокуратури.

"А це означає, що все повернеться до попередньої практики, до схем і "вирішення питань". На превеликий жаль, є всі підстави говорити про втрачені можливості для утвердження в Україні нової по суті прокуратури", - зазначив він.

У п'ятницю, 27 березня, адвокат Масі Найєм заявив про відсторонення заступника Генерального прокурора Віктора Трепака від розслідування справи про вбивство Катерини Гандзюк.

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що Трепака не відсторонювали, "його ключові справи ніхто не забирав". При цьому вона підтвердила, що в департаменті спецрозслідування замість Трепака став куратором призначений вчора заступником Генерального прокурора Олексій Симоненко.