23:13 / 14.02.2020 Общество

Офіс генерального прокурора зливає гучну справу наркобанди "Хімпром"

Прокурорами Офісу Генерального прокурора та слідчими ГСУ НПУ в рамках кримінальної справи здійснюється документування діяльності злочинної організації (так званий наркосиндикат “Хімпром”). Учасники цієї банди, перебуваючи в Україні, з 2016 року налагодили на території Російської Федерації, Казахстану та Білорусії розгалужену мережу з торгівлі наркотичними засобами через мережу “Інтернет” та чат-боти месенджеру “Телеграм” шляхом так званих “закладок”. Про це повідомляє Персона.

По інформації, дана організація характеризувалась особливою жорстокістю. Зазначається, що вони займались катуванням людей (відрубали кінцівки) та знімали весь процес на відео.

Разом з тим, 21.03.2020 року спливає річний термін досудового розслідування (саме 21.03.19 відбулися резонансні обшуки в кількох областях України) і прокурорами готуються матеріали справи для ознайомлення підозрюваних та подальше направлення до суду.

З кількома підозрюваними, які погодилися на викриття керівників злочинної організації та дачу правдивих показів, слідством було укладено угоди про визнання винуватості, призначено реальні строки позбавлення волі з конфіскацією майна (автомобілів та грошових коштів). З іншими укласти угоди не вдалось через їхнє небажання співпрацювати зі слідством та наявності потерпілих у вчинених ними злочинах (відрубування пальця, підпали квартир).

Незважаючи на принципову позицію керівництва Офісу Генерального прокурора по даній кримінальній справі, окремі прокурори діють всупереч наявним доказам.

Замість передачі справи до суду, в останні тижні розслідування намагаються мінімізувати покарання для окремих фігурантів або взагалі закрити кримінальну справу відносно деяких осіб.

Стало відомо, що кільком керівникам офісів з продажу наркотичних засобів, а саме Сайтхалілову І., Меметову А., Караєву М., Керімову Л., Власенку О., які до того ж постійно відрізнялися особливо зухвалим ставленням до слідчих, прокурорів і суду, старшим групи прокурорів у справі ГОРОЖАНКІНИМ ДМИТРОМ пропонується укладання угод з мінімальним умовним терміном ув’язнення (!!!), хоча здобута слідством доказова база по їхній злочинній діяльності дозволяє забезпечити кожному в суді реальне позбавлення волі до 10 років.

Таке “особливе” ставлення прокурора (який, до речі, пройшов переатестацію та у тому числі перевірку на доброчесність), до окремих підозрюваних та відстоювання ним їхніх інтересів, не виключно, може свідчити про його особисту матеріальну зацікавленість у мінімізації їм покарання.

Злочинна банда, яка травила і продовжує травити українців наркотиками, має шанси вийти на свободу не дивлячись на велику доказову базу, резюмує Персона.