11:31 / 09.02.2020 Общество

Як Рябошапка послуги від прокуратури презентував

Раніше це називалося звітом Генерального прокурора України перед народними обранцями профільного Комітету ВРУ.

5 лютого 2020 року очільник Офісу генпрокурора Руслан Рябошапка влаштував Комітету Дениса Монастирського «презентацію» зі слайдами. Щодо основних напрямків подальшої реформи кримінальної юстиції загалом. Та органів прокуратури зокрема.

- За останні місяці зроблена унікальна робота, результатом якої стали структурні та якісні зміни в органах прокуратури, - заявив Рябошапка.

Генпрокурор доповів Комітету з питань правоохоронної діяльності, що з моменту прийняття нової редакції Закону України «Про прокуратуру» вдалося провести переатестацію в Генпрокуратурі, і з 2 січня 2020 року розпочав роботу Офіс Генерального прокурора.

«До вересня цього року буде проведена атестація прокурорів на всіх рівнях. І, можливо, за рік, а не за два, як планувалося, ми впораємося із реформою прокуратури, яку ми декларували у вересні минулого року», - цитує слова Рябошапки пресслужба відомства.

Керівник ОГП планує закінчити добір "протягом березня, після чого успішні кандидати матимуть можливість пройти стажування і з травня почати роботу в Офісі Генерального прокурора".

Рябошапка також підкреслив, що у команді Офісу чекають людей "не з системи", професійних та чесних юристів, нові обличчя, які прагнуть зробити власний внесок у якісне перетворення органів кримінальної юстиції.

В ОГП твердять, що «процес добору кандидатів є аналогічним до атестації прокурорів Генеральної прокуратури України для переходу в Офіс Генерального прокурора. Він включає тест на знання законодавства, тестування на загальні здібності і співбесіду (виконання практичного завдання та перевірку на доброчесність)».

Пропоную поінформованим читачам Резонансу самотужки оцінити якість картинок від ОГП.

Для не утаємничених у тему прокурорської реформи нагадаю блискавичний аналіз від Олексія Баганця: ПРО ЩО СВІДЧАТЬ «ЗМІНИ» В ПРОКУРАТУРІ І ДО ЧОГО ВОНИ ПРИВЕДУТЬ?!

- Як Ви думаєте, чи покращаться результати діяльності правоохоронних органів у 2019 році і в послідуючих роках в результаті повного паралічу в діяльності органів прокуратури від такого, вибачте, "реформування", враховуючи, що тільки на початок 2018 року не було прийнято жодного процесуального рішення (про закінчення, зупинення чи закриття) у 1 040 177 кримінальних провадженнях, а вже на кінець минулого року ця кількість зросла і становила вже 1 045 748 кримінальних проваджень!? І це при тому, що в результаті позбавлення у 2014 році прокурорів функції нагляду за додержанням правоохоронними органами вимог законів. в тому числі і за повнотою і об’єктивністю реєстрації злочинів, органи досудового розслідування, особливо Національної поліції, протягом останніх двох-трьох років масово ухиляються від належного обліку вчинених злочинів, чим штучно занижують їх кількість, що також свідчить про те, що навіть офіційно статистична звітність не відображає реальний стан злочинності в державі, - написав екскуратор Головного слідчого управління ГПУ, заслужений юрист України Олексій Баганець торік у відкритому листі до Президента України Володимира Зеленського.

У відповідь заступник начальника відділу одного з підрозділів ОПУ поінформував відомого правника, що його звернення «передано до інформаційно-аналітичного відділу для вивчення і використання в роботі, а копію направлено в Генеральну прокуратуру».

А далі - повна тиша… Аж до 5 лютого 2020 року.

Рябошапка на комітеті Монастирського

Фото: Укрінформ

- Ми повинні перейти від того, щоб рахувати галочки, до того, щоб вимірювати якість наданих фактично послуг нашим громадянам, рівнем довіри. Прокуратура повинна користуватися значно вищою довірою і повагою з боку наших громадян. Це ми плануємо досягти через професіоналізацію прокурорів і професійне надання послуг суспільству. Через ефективні комунікації. Оскільки ми намагаємось, але суспільство поки що не отримує необхідного обсягу інформації про найбільш резонансі кримінальні розслідування, - заявив наживо Рябошапка.

І розповів про плани «створення електроної системи управління людськими ресурсами, яка буде пов’язана із системою оцінки навантаження та систомою оцінки того, як прокурори виконують свої повноваження». Це, за словами керманича ОГП, "нова модель інституційного розвитку".

Про рівень довіри до «оновленої» прокуратури наразі складають анекдоти. Особливо після "публічної презентації"  законопроектів про медіа на "1+1".

"Баканов радиться з Рябошапкою:

- А ось якщо обшукати телеканал? Плюси, мінуси, підводні камені?

Вирішили розпочати з плюсів".

Як з‘ясувалось, скандальні оперативно-слідчі дії освятив своїм підписом  перший заступник Рябошапки - Віталій Касько.

І хоча Юрій Луценко видалив свій пост із невдалим жартом про «псів демократії», його заява закарбувалася - про відмову «двом президентам України в системних "наїздах" на певні телеканали».

У «оновленій» ОГП (без України) не відмовили….

І насамкінець щодо презентованих послуг від прокуратури.

Чи не вперше прайс прокурорських послуг публічно було оприлюднено на сайті ОРД. У розпал пшонко-портновської «реформи» прокуратури 2012 року спочатку там з’явився матеріал із промовистою назвою: "Военные прокуроры не прочь пристрелить Портнова". Потім - красномовні коментарі:

 

Але хто ж вісім років тому міг передбачити, що чорний гумор стане реальністтю сьогодення. А соцмережами блукатимуть документи, наче схожі на жарти "95-кварталу". Але абсолютно не смішні.

- В Офісі генерального прокурора розробили "інструкцію" по перешкоджанню відновлення на роботі незаконно люстрованих працівників. Детальна, покрокова "методичка" про те, як обійти закон, не виконати судове рішення або влаштувати тяганину, щоб в кінцевому результаті звільнити людину ще раз. Це і є "відреформована" прокуратура Рябошапки й верховенство права "по Зеленському"? - написала у Facebook легендарна слідча вітчизняної прокуратури Галина Климович.

Оновлено:

- Що таке професіоналізація прокуратури - це може бути в уяві лише тих, хто не знав і не знає про місце і роль Прокуратури України та зокрема Генерального прокурора України, визначені Декларацією про державний суверенітет. Цей Документ, виходячи з його правового та супільно-політичного статусу, являвся фундаметальним і повністтю імплемінтованим в правове поле Основного Закону. А відтак єдиною і основною послугою для суспільства, а точніше функцією Прокуратури України був та має бути НАГЛЯД за додержанням усіма установами, організаціями, службовими особами та громадянами Конституції України та норм права в Державі, - прокоментував публікацію Резонансу експерший заступник Генерального прокурора України, заступник Голови Союзу юристів України Володимир Гузир.

Олена МельникЖурналіст, юрист, Резонанс