11:09 / 23.01.2020 Общество

Бізнес запорізького губернатора – підроблені доручення та неповернений багатомільйонний кредит

Як повідомляють Рівненські правоохоронці, у 2011 році УДСБЕЗ УМВС України в Рівненській області здійснювало досудове розслідування по заяві ліквідатора ТОВ "Укрпромбанк" Раєвського у справі про використання підробленого доручення ВАТ "Любомирський вапняно-силікатний завод" Туринком Віталієм Вікторовичем  (1973 р.н., житель м. Запоріжжя, вул. Ладозька 36А/28, непрацюючий) та Матохнюком  Андрієм Анатолійовичем (1976 р.н., житель м. Запоріжжя, пр-т Леніна 179/23, підприємець) для отримання кредиту, пише important.com.ua.

19.10.2007 року між ТОВ «Український промисловий банк» і ВАТ «Любомирський вапняно-силікатний завод» був укладений кредитний договір № 63/КВ-07 на відкриття відновлюваної мультивалютної кредитної лінії, на підставі якого банк надав боржнику кредит у сумі 2 000 000 доларів США 00 центів, а боржник зобов’язався в порядку, передбаченому кредитним договором, повернути кредит, сплатити проценти за користування кредитними коштами у розмірі 13 % річних в доларах США, 18,5 % річних в гривні, 11,5 % річних в Євро, а у разі прострочення платежів основного боргу та процентів, а також пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період прострочення, від невчасно сплаченого платежу за кожен день прострочення.

У відповідності до пункту 3.1. вищезазначеного договору, виконання позичальником зобов'язань за цим договором (повернення кредиту, сплата процентів за користування ним, комісій, штрафних санкцій, інших платежів, передбачених цим договором) забезпечуються, зокрема, але не виключно:

− іпотекою: нежилі приміщення, загальною площею 16 313, 10 кв.м., які розташовані за адресою: Рівненська обл., Рівненський район, с. Нова Любомирка, вул. Промислова, буд. 1, що належить на праві власності ВАТ «Любомирський вапняно-силікатний завод»;

− заставою рухомого майна: обладнання в кількості 587 одиниць, яке знаходиться за адресою: Рівненська область, Рівненський район, с. Нова Любомирка, вул. Промислова, буд. 1, що належить на праві власності ВАТ «Любомирський вапняно-силікатний завод».;

− порукою фізичної особи - Попова Олега Анатолійовича.

ВАТ «Любомирський вапняно-силікатний завод» не здійснював погашення заборгованості за кредитним договором, грошові кошти не перераховувалися з 2009 року.

Станом на дату подачі звернення до УМВС України в Рівненській області у відповідача ВАТ «Любомирський вапняно-силікатний завод» утворилася заборгованість в гривневому еквіваленті в сумі 12 130 744 грн.

Незрозуміло, з якої причини ні Віталій Туринок, ні Андрій Матохнюк, ні Олег Попов до кримінальної відповідальності за цим фактом притягнуті не були.