21:47 / 30.11.2019 Общество

Конкурс на посаду головного лікаря головної лікарні Голосіївського району: чого очікувати від кандидатів?

Київська міська клінічна лікарня №10 (КМКЛ №10) – державна лікарня районного рівня, що надає спеціалізовану медичну допомогу населенню міста Києва. Лікарня знаходиться в комунальній власності, тобто належить громаді киян. За час існуванні, КМКЛ №10 має як здобутки, так і втрати. Якщо взяти період 20 років, тобто з 1999 року: ліжковий фонд скорочено з більш ніж 400 ліжок, до 320 в 2019 році, втрачено корпус на Лабораторному провулку, де наразі замість геріатричного центру, планується будівництво житлового будинку забудовником, що пов’язаний з В.Януковичем. В занедбаному стані на центральному в’їзді до лікарні знаходиться корпус 7, який з невідомих причин не планується до реконструкції. Щодо показників роботи лікарні теж є багато негативних моментів. Як показує звітність на веб-сторінці Департаменту охорони здоров’я КМДА, щороку в КМКЛ №10 виконується в середньому 3300 оперативних втручань, що є нижчим, у порівнянні з показниками по іншим клінічним лікарням з схожою структурою та наявними потужностями – це свідчить про небажання населення такого великого району як Голосіївський звертатись до КМКЛ №10. Також не може не викликати обурення, той факт, що в КМКЛ №10 вищий, ніж в інших лікарнях показник летальності хворих, тобто пацієнти помирають частіше, ніж в інших установах. Надзвичайно негативним є також 100% летальність при гострому інфаркті міокарда, тобто 5 пацієнтів 5 з інфарктом міокарда помирають при поступленні до КМКЛ №10: це свідчення низького рівня контролю з діагностики та лікування за цією когорти пацієнтів в КМКЛ №10.

В КМКЛ №10 спостерігається висока плинність кадрів – як показує звітність за 2016-2018 рр. укомплектованість штатними одиницями становить 60-62% (міський показник вище за 77%), в більшості лікарень столиці взагалі перевищує 80%.

З 2009 в КМКЛ №10 залишається без належної уваги дотримання правил протипожежної безпеки. Важко зрозуміти, чому з 2009 року не усунені високі ризики пожежі, чому працівники та пацієнти підвергаються такій небезпеці? Як свідчить Припис Голосіївського управління ГУ Державної служби України з надзвичайних ситуацій №309 від 03.06.2019р. визначається високий ступінь ризику пожежі, через проблеми електропристроями, неузгодженими переплануваннями, розміщення складів у непристосованих для цього місцях.

Іншо проблемою в КМКЛ №10 є недотримання вимог 26 нормативно-правових актів українського законодавства, що регламентують обіг ліків, а також недотримання чіткого виконання наказу МОЗ №584 від 16.12.2003р. “Про затвердження Правил зберігання та проведення контролю якості лікарських засобів у лікувально-профілактичних закладах” – доказом цього є Акт від Держлікслужби (№186 від 23.03.2019р.). Недотримання цих вимог може призвести до негативного впливу на здоров’я пацієнтів. Як свідчать пацієнти та лікарі – в КМКЛ №10 протягом останніх 20 років є суттєві проблеми з матеріально-технічною базою: багато досліджень хворі змушені виконувати в приватних лабораторіях, не працює рентген-апарат, відсутні сучасні апарати як КТ, МРТ. Проте на території лікарні близько 50 арендарів, включаючи дві приватні клініки (!) про що свідчать дані фонду держмайна, та численні рекламні вивіски на паркані навного лікарні. Постає питання, чому керівництво, що не змінюється протягом 20 років не було в стані забезпечити для лікарні такого рівня необхідні лабораторні потужності, комп’ютерний томограф?

Добуш Д.Є

Також  протягом 2018-2019рр. КМКЛ №10 знаходиться в постійних скандалах, зокрема через спробу колишього головного лікаря Добуша Д.Є. залишити киян, та зокрема мешканців Голосіївського району без відділення Гастроентерології. Це не відбулось лише за активної позиції лікарів цього відділення, активних киян, принципової позиції депутата ВР по мажоритарному округу №211. Рішення щодо закриття наразі оскаржується в судах міста Києва, від МОЗ України на запит народного депутата Юрченка О.М. надійшла відповідь щодо незаконності перепрофілювання – але позиція колишнього керівника КМКЛ №10 незмінна, відділення гастроентерології закрити, а замість нього створити відділення “гепатології”, що є вузькоспеціалізованим по наданню допомоги пацієнтам тільки с патологією печінки. Також колишнім керівником Добушем Д.Є. винесено безпідставні догані лікарям відділення гастроентерології, але  іменем України догани визнані протиправними та скасовані судовими ухвалами. Більше того, Добуш Д.Є. є учасником корупційного скандалу, про що свідчать дані від Національного агентства з запобігання корупції (НАЗК). Разом з одіозними політиками, колишній головний лікар Добуш Д.Є. відвідував допити в НАЗК, що завершились притягенням його до адміністративної відповідальності згідно рішення Голосіївського районного суду за преміювання власного сина. І хоча це рішення було нещодавно оскаржено, питання залишається, чому керівник установи видавав премії своєму сину?. Вбачається, що численні судові процеси проти КМКЛ №10 виникли виключно через неможливість тодішнього керівника Добуша Д.Є. знайти консенсусне рішення, неможливість ним вирішувати складні питання управління кадровими ресурсами, дотримання законодавства при реорганізації лікарні, узгоджувати рішення з думками всіх стейкхолдерів.

Ці питання необхідно поставити колишньому керівнику КМКЛ №10 Добушу Д.Є., каденція якого була протягом 20 років (!) в період 1999-2019рр., і який несе відповідальність за занедбаний стан лікарні, порушення репутації комунального закладу охорони здоров’я через подібні дії протягом 20 років.

Слід зазначити, що наразі посада головного лікаря КМКЛ №10 є вакантною, триває конкурс на її заміщення. Від того, хто прийде наступним керівником залежить доля установи. Є важливим розвиток КМКЛ №10, а не подальший занепад, покращення якості надання допомоги населенню Києва, що стрімко зростає. Також суттєвим фактором є провадження реформи на вторинній ланці, що має бути здійснено особою з достатніми знаннями та високими морально-етичними якостями.

Вся інформація є доступною в мережі, тож ми мали змогу оцінити конкурс. Наразі конкурсною комісією допущено до участі в конкурсі 4 особи, до конкурсної комісії входять 9 осіб, в тому числі 3 особли від колективу КМКЛ №10. Серед претендентів увагу привертають певною одіозністю колишній головний лікар Добуш Д.Є. та лікар-хірург Уваров В.Ю.

Уваров В.Ю

Оцінювати, хто з цих кандидатів є найкращим на посаду головного лікаря буде конкурсна комісія при Департаменті охорони здоров’я. Але громадськість стурбована подальшою долею лікарні, оскільки є ознаки того, що колишній головний лікар бажає повернутись на посаду. Очевидно, що подачі документів Добушу Д.Є. не завадили його поважний вік 65 років, численні скандали, в т.ч. корупційні занедбаний стан КМКЛ №10 протягом попередніх 20 років каденції. Незважаючи на звільнення з посади та прийняття на посаду лікаря одного з відділень КМКЛ №10, Добуш Д.Є. досі має адміністративні повноваження, як видно з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань він є підписантом – тобто уповноваженою особою представляти КМКЛ №10, проте з невідомими функціями та повноваження. Можемо припустити, що це відбулось внаслідок наявності контролю Добушем Д.Є. над в.о. головного лікаря, яка делегувала йому такі повноваження, не усвідомлюючи, що всю відповідальність за дії Добуша Д.Є. несе все ж таки поточний виконувач обов’язків. Але, маючи такі повноваження, є ризик що колишній головний лікар може впливати зокрема на членів комісії, які є штатними співробітниками КМКЛ №10. На засіданні конкурсної комісії, колишнім головним лікарем представлено дуже скромний пакет документів, з досягнень лише вища категорія за спеціальністю організація та управління охороною здоров’я. Інший кандидат – Уваров В.Ю. працює на посаді лікаря-хірурга та є протеже Добуша Д.Є. на посаду завідувача відділення “гепатології”, що так і не судилось бути відкритим в цій лікарні. У цього претендента більше здобутків, хоча і не має досвіду роботи керівником, як вбачається з поданої ним декларації про доходи. Уваров В.Ю. також працює асистентом кафдери хірургії, що розміщюється на базі КМКЛ №10, має науковий ступнінь кандидата наук, але як свідчать публікації громадської організації “Дисергейт”, цей пан сфальшував свою дисертацію, шляхом плагіату та фальсифікації результатів. Тож як може особа, з сумнівними морально-етичними якостями, яка не потребувала порушити засади академічної доброчесності, у разі обрання чесно розпоряджатись бюджетними коштами та розвивати лікарню? Щодо цього вбачаємо високий ризик недоброчесності і в подальшому. Але є надія, що конкурсна комісія враховує наявність порушень доброчесності кандидатом, відповідно до “Порядку проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров’я”, в пункті 35 якого вказується на необхідність враховувати “доброчесність (у тому числі академічну)” кандидата на посаду головного лікаря.

Молоді та досвідчені фахівці потрібні Україні, а багатопрофільна КМКЛ №10 потребує оновлення керівного складу, що дозволить киянам та гостям столиці отримувати медичну допомогу на сучасному рівні.