08:58 / 09.11.2019 Общество

Жінкам в Україні важче знайти роботу, ніж чоловікам

В Україні рівень зайнятості жінок нижчий, ніж у чоловіків. Причин кілька - нерівність доходів, законодавчі обмеження, культурні особливості та гендерні стереотипи, розповіла Gazeta.ua економіст Дарія Михайлишина.

"Жінки у першу чергу займаються дітьми, хворими родичами та хатніми справами. Не завжди виходять на роботу після закінчення офіційного терміну декретної відпустки. Кар'єра для них на другому місці. Чоловіки ж навпаки мають забезпечувати сім'ю. Так вважає 60% українців, свідчить нещодавнє опитування", - пояснює вона.

Додає, що жіночу працю оцінюють дешевше. На одній і тій же посаді в конкретній компанії чоловіку та жінці одного віку, з однаковим досвідом та освітою платять по-різному. Інколи самі жінки обирають професії, які менш оплачувані.

"Жінок не поспішають брати на роботу. Роботодавці перестраховуються, що ті підуть у декретну відпустку, будуть брати лікарняний, коли хворітиме дитина. При цьому гостро відчувають дефіцит кадрів. Це пов'язано зі старінням населення та масовою трудовою міграцією за кордон. Насправді жінки здатні виконувати таку ж роботу, що й чоловіки. У 2017-му для них скоротили список заборонених професій. Але його треба повністю ліквідовувати", - наголошує Дарія Михайлишина.

За її словами, деякі жінки сидять без роботи вимушено. Бо не вистачає місць у дитячих садках.

"Треба збільшувати кількість комунальних садків, зменшувати перелік дозволів для відкриття приватних. Варто дозволити працювати дистанційно чи неповний робочий день. У Великобританії як жінки, так і чоловіки можуть обрати гнучкий графік роботи, якщо пропрацювали в компанії більше 6 місяців. Працюють з дому, якщо захворіла дитина, чи її раніше треба забрати зі школи. У Європі діють програми перекваліфікації та курси введення бізнесу. Жінкам допомагають відновити навички, які втратили під час декрету чи опанувати нову професію", - пояснює економіст.

Так, Україна може додатково отримати $7,5-23,6 млрд, якщо безробітні жінки почнуть працювати, підсумувала вона.