13:49 / 30.10.2019 Общество

Зловживання запорізького губернатора - відкрито два кримінальні провадження (документ)

Інформація про скоєння кримінальних правопорушень головою Запорізької обласної державної адміністрації вже почала мати ознаки системності, пише видання important.com.ua.

Раніше повідомлялось про скоєння кримінальних правопорушень головою Запорізької обласної державної адміністрації Туринком Віталієм Вікторовичем, відповідальність за які передбачена ч.1 ст.367, ч.1 ст.366 КК України.

Виявилось, що  це  не повний перелік злочинів, що встиг скоїти голова Запорізької обласної державної адміністрації за короткий час перебування на посаді.

Нам стало відомо, що 2 жовтня цього року Віталій Туринок  скоїв два тяжких кримінальних правопорушення, пов’язаних з використанням ним службового становища та кваліфікуються, як корисливі злочини.

Відтак, губернатор видав розпорядження голови Запорізької обласної державної адміністрації № 473 «Про виділення паливно-мастильних матеріалів з регіонального матеріального резерву», а також розпорядження голови Запорізької обласної державної адміністрації № 472 «Про виділення коштів із резервного фонду обласного бюджету Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації», якими сукупно вчинив розтрату бюджетних коштів на загальну суму 345 000 гривень.

У вказаних діях очільника Запорізького регіону Головне управління Національної поліції в Запорізькій області вбачає склад злочину, відповідальність за який передбачена ч.3 ст.191 Кримінального кодексу України.

У зв’язку з цим,  26 жовтня 2019 року Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Запорізькій області відкрито два кримінальних провадження № 12019080000000464 та № 12019080000000465,  обидва мають правову кваліфікацію ч.3 ст.191 КК України.

Зазначимо, за такі дії Віталію Туринку загрожує ув’язнення на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Звертаємо увагу на ці факти Президента України Володимира Зеленського та прем’єр-міністра України Олексія Гончарука, а також очільників політичної партії «Слуга Народу».

Наполягаємо на порушенні дисциплінарного провадження Офісом президента України в порядку, передбаченому Законом «Про державну службу», з метою встановлення причин та умов скоєння тяжкого злочину деякими службовими особами Запорізької обласної державної адміністрації, оскільки є очевидним, що Віталій Туринок діяв у змові з іншими посадовцями.

Враховуючи системність скоєння кримінальних правопорушень головою Запорізької обласної державної адміністрації Віталієм Туринком, а також корисливий характер злочину, за яким розпочато досудове розслідування, просимо розглянути доцільність його перебування на займаній посаді на час проведення досудового розслідування.