15:09 / 08.10.2019 Общество

Голова Запорізької ОДА провів «таємну» зустрічі по дорогах: що пообіцяв губернатор турецькій фірмі-підряднику

Перевірити на законність дії Віталія Туринка голову СБУ просить відсторонений директор Департаменту екології ОДА Віталій Гордієнко.

Голова Запорізької облдержадміністрації Віталій Туринок провів неофіційну зустріч з представником турецької фірми «Онур Конструкціон Інтернешнл» Емре Караахметоглу. Наразі ЗМІ повідомляють, що зустріч відбулася за активного сприяння генерального директора ПАТ «Запоріжсталь» Ростислава Шурми.

Саме «Онур Конструкціон Інтернешнл» запорізькими посадовцями на сьогодні відведене місце головного підрядника області в галузі будівництва та ремонту автошляхів. Емре Караахметоглу у  телефонній розмові з кореспондентом видання особисто підтвердив, що зустріч-знайомство з очільником області дійсно відбулася. Як вдалося з’ясувати, представник  «Онур Конструкціон» та Віталій Туринок намітили спільні плани на 2020 рік. Крім того, джерела повідомляють, що під час зустрічі очільник регіону гарантував іноземному товариству перемогу на  майбутніх торгах.

Зазначимо, що така зустріч може мати ознаки порушення головою Запорізької облдержадміністрації Типової інструкції про порядок ведення обліку, зберігання, використання і знищення документів, що містять службову інформацію, затверджену Постановою Кабінету міністрів України №736 від 19.10.2016 р., яка поширюється, зокрема, на голів місцевих державних адміністрацій.

Про ці та інші ймовірні зловживання з боку очільника регіону йдеться у зверненні до Голови Служби безпеки України, надісланого 7 жовтня директором Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Віталієм Гордієнком. Посадовець просить голову СБУ ретельно перевірити дії Віталія Туринка.

«Віталій Туринок, зловживаючи службовим становищем, всупереч інтересам держави, з метою отримання неправомірної вигоди та з порушенням ЗУ «Про публічні закупівлі», вступив у неприпустимі стосунки із представниками ТОВ «Онур Конструкціон  Інтернешнл» та генеральним директором ПАТ «Запоріжсталь» Ростиславом Шурмою, гарантуючи перемогу в майбутніх торгах на закупівлю робіт по будівництву автошляхів за державні кошти, чим, всупереч законодавству України, віддав перевагу суб’єкту господарської діяльності, засновниками якого є іноземні громадяни», - йдеться у зверненні пана Гордієнка.

Нагадаємо, наразі триває протистояння Віталія Туринка та Віталія Гордієнка. Головний еколог Запоріжжя вважає дії голови облдержадміністрації, який відсторонив чиновника від посади та ініціював службове розслідування щодо працівників Департаменту екології,  неправомірними та незаконними.

Віталій Гордієнко звернувся до НАБУ та Офісу Президента України через безпідставне, на його думку, усунення від посади. Він також тричі звертався до ДБР із заявою про вчинення очільником області та його радником з інвестицій Дмитром Поповим кримінальних правопорушень. Крім того, директор Департаменту екології ОДА до Запорізької обласної ради та Кирилівської селищної ради спрямував петицію «Про оголошення недовіри губернатору». Проте, в зазначений термін звернення відповідними структурами не було розміщене на офіційних веб-сайтах, що свідчить про порушення вимоги ст. 23 Закону України «Про звернення громадян».

По тому, через відмову оприлюднити петицію територіальними органами, відсторонений посадовець 4 жовтня розмістив оновлену версію петиції «Про звільнення голови Запорізької обласної державної адміністрації Туринка Віталія Вікторовича» на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України. Наразі звернення продовжує набирати голоси.

У кожного зі звернень пан Гордієнко заявляє про наявність незаперечних відомостей про порушення Віталієм Туринком щонайменше восьми статей Закону України «Про державну службу» і чотирьох статей Конституції України, а також фактів зловживання з боку голови ОДА службовим становищем та допущення кулуарних домовленостей із представниками ПрАТ «Запорізький залізорудний комбінат».

Водночас, Віталій Гордієнко у коментарі заявив, що працівники правоохоронних органів та співробітники обласного СБУ, за вказівкою губернатора, замість виконання прямих обов’язків, направили свою діяльність на пошук кримінальних правопорушень з боку пана Гордієнка, з метою подальшого притягнення його до кримінальної відповідальності. І наразі, оскільки розслідування тривалий час не приносить бажаних результатів, співробітники СБУ вдалися до перевірки достовірності наданих головним екологом листків непрацездатності.