16:25 / 01.10.2019 Общество

У фільмі про Іловайськ знайшли пропагандистські тези країни-агресора

Журналіст Роман Кульчинський знайшов тези ворожої пропаганди країни-агресора в новій повнометражній кінокартині «Іловайськ 2014. Батальйон Донбас». Про це інформує онлайн-газета "ПолітАрена".

Фільм режисера Івана Тимченка розповідає про бої за Іловайськ під час війни на Донбасі. Він недавно вийшов до загальноукраїнського прокату, який іще триває.

«Начебто між іншим озвучено дві тези, які до цього просувала російська дезінформація, – відзначає журналіст. – 1. В окупованому Іловайську, де переховуються два добровольці, паралізований дід слухає радіо, глядачеві говорять про українським парад. Хтось із присутніх каже: «Хто ж винен у війні?». Дід: «Всі стоять на трибуні». Присутній Бішут не заперечує. Сцена закінчується начебто згодою усіх присутніх з цією фразою. Це продовження тези про «війну олігархів».
2. Російські війська готуються обстрілювати колону, яка виходить: «ЗСУ пройшли, вогонь». Це підтвердження ще одного дезінформаційного міфу про змову Путіна і Порошенка для «знищення патріотів». Насправді під обстріл попали всі і ЗСУ теж, навіть нинішній керівник Генштабу пробирався полями до своїх 4 дні. На художній вимесел цю фразу списати важко, розвиток героїв і ситуації її не потребують. Вона вставлена штучно».

Також журналіст відзначив спірні моменти. Скажімо, для його сина-школяра було незрозумілим, чому частина українців за окупантів. «Те саме буде (аби не син, я б цього не помітив) і для іноземної аудиторії і тих, хто не слідкував у 2014-15 роках за новинами, – підтвердження громадянської війни. Наприклад у «Позивному Бандерас» розжовано, що і до чого чітко», – вважає Роман Кульчинський.

У сюжеті картини Івана Тимченка йдеться про командира штурмової групи батальйону «Донбас» Бішута. Він, поранений у бою за Іловайськ, дивом лишається живий ув окупованому місті. Його розшукує призначений комендантом Іловайська російський офіцер Рунков, для якого ця війна перетворилася на особисту трагедію, і він жадає не справедливості, а помсти.

Загальний кошторис фільму склав ₴33 млн (близько €1,1 млн) й складався винятково з приватних грошей без будь-якої підтримки Держкіно, Мінкульту чи УКФ.

Фільм «Іловайськ 2014. Батальйон Донбас» отримав суперечливі відгуки від українських кінокритиків: частина кінокритиків висловили нищівну критику стрічці, тим часом як інша частина вихваляли стрічку й закликали заплющити очі на певні огріхи фільму. Зауважимо, що в картині дуже багато героїв розмовляють російською, яка є домінуюча в картині.