00:01 / 22.09.2019 Общество

Громадян України закликають долучитися до порятунку унікальних Шацьких озер

Громадський активіст Катерина Коверзнєва закликає всіх небайдужих до перлини Волині – озера Світязь – долучитися до підписання петиції на адресу Президента України з проханням врятувати озеро Світязь від обміління. Про це інформує онлайн-газета “ПолітАрена”.

Зареєстрували петицію 18 вересня (авторка петиції – Ольга Іменинник).

Станом на 19 вересня петицію підписали лише 39 осіб. Аби її розглянув президент, потрібно зібрати 25 тисяч електронних підписів за 92 дні. З такими темпами петиція не набере достатньої кількості голосів, зазначає Катерина Коверзнєва.

Відомо, що петицію з назвою «Порятунок озера Світязь!!!» зареєстрували на сайті петицій президента Володимира Зеленського.

Подаємо текст петиції:

«Найбільше та найглибше озеро України – Світязь, катастрофічно міліє! Вода відступила від берега на кілька десятків метрів!

Просимо Вас негайно вжити заходів, щодо порятунку озера, а саме:

– виділення коштів на ремонт шлюзів, які наразі не працюють. Гідросистемам вже понад 30 років і вони потребують капітального ремонту!

– збудувати водопереливну споруду або шлюз-регулятор для усієї системи Шацьких озер!», – йдеться у тексті.

Катерина Коверзнєва вважає, що дуже важливим є також організувати міжурядову україно-білоруську комісію з визначення впливу на екосистему озер розробки Хотиславського кар’єру на території Білорусі, а саме видобутку крейди, який потребує відкачування великої кількості води. Моніторинг за видобутком уже не проводиться декілька років через недостатнє фінансування.

Для довідки: Катерина Коверзнєва – уродженка смт Шацьк Волинської області, дитинство і юність провела в Криму. Має дві вищі освіти, володіє англійською та німецькою мовами. Працювала в агентстві «УНІАН», «Робітничій газеті», Національному університеті оборони України. Була кандидатом у народні депутати на парламентських виборах 2019 року.