22:27 / 09.09.2019 Общество

Люстровані прокурори через суд вимагають від ДБР розслідування щодо квазі-люстраторів

Зобов’язати територіальне управління Державного бюро розслідувань, розташоване у місті Києві, в особі начальника Першого слідчого відділу, іншого слідчого або іншої службової особи, уповноваженої на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, вказаного управління внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо Вікторії Сюмар, Єгора Соболєва, Олександри Дрік та інших осіб та розпочати досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 376 КК України (Втручання в діяльність судових органів), пише "Резонанс".

Як повідомляє Резонанс 9 вересня 2019 року, про це йдеться у скарзі на бездіяльність слідчого (на підставі ст. 303 КПК України), що надійшла слідчому судді Печерського районного суду міста Києва від люстрованих прокурорів.

4.07.2019 Велика палата Конституційного Суду України на закритій частині пленарного засідання продовжила розгляд справи за конституційними поданнями Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) пункту 6 частини першої, пунктів 2, 13 частини другої, частини третьої статті 3 Закону України «Про очищення влади», 47 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) частин третьої, шостої статті 1, частин першої, другої, третьої, четвертої, восьмої статті 3, пункту 2 частини п’ятої статті 5, пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень цього закону, Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) частини третьої статті 1, пунктів 7, 8, 9 частини першої, пункту 4 частини другої статті 3, пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень цього закону, Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) частини третьої статті 4 цього закону. У цей же день, перед будівлею Конституційного Суду України, що за адресою: м. Київ, вул. Жилянська, 14, зібрався мітинг проти можливого скасування положень Закону України «Про очищення влади», - йдеться у документі, отриманому редакцією. -  Також, біля суду проходила акція «Конституційний Суд, руки геть від люстрації», у якій узяли участь народний депутат Єгор Соболєв та кандидат в народні депутати України від політичної партії «Самопоміч» Олександра Дрік.

Окрім того, цього ж дня, перед початком судового засідання, народний депутат України Вікторія Сюмар та інші народні депутати України увійшли до кабінету Голови Конституційного суду України та почали вимагати від суддів не приймати рішення щодо визнання положень Закону України «Про очищення влади» неконституційними.

Унаслідок зазначених дій Вікторії Сюмар, Єгора Соболєва, Олександри Дрік та інших осіб, а також, пікетів та мітингів, організованих вказаними народними депутатами України, розгляд справи було знову перервано. Наступне судове засідання призначено на іншу дату.

Отже, у діях Вікторії Сюмар, Єгора Соболєва, Олександри Дрік та інших осіб вбачається наявність складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 376 КК України, - втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення".

19.07.2019 до теруправління ДБР, розташованого у місті Києві було подано заяву про вчинення зазначеними особами кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 376 КК України.

Дана заява (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, відповідно до ст. 214 КПК України та Наказу Генерального прокурора України «Про затвердження Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань» № 139 від 06.04.2016, підлягає реєстрації та подальшому розгляду в порядку кримінально-процесуального законодавства України.

У порушення наведених вимог законодавства, до сьогоднішнього часу відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованим у місті Києві, не внесено.

23.08.2019 заявник отримав листа, за підписом начальника Першого слідчого відділу вказаного управління, про те, що відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесено, що, на думку потерпілих, "свідчить про бездіяльність слідчого" Держбюро.

Як писав Резонанс, Європейський суд з прав людини безпрецедентно взявся за заяви українців, які потрапили під дію закону о люстрації. Про це повідомив екс-прокурор, а нині одним з ініціаторів оскарження положень люстрації в ЄСПЛ Олег Підгайний.