21:53 / 10.07.2019 Общество

ЦВК була і залишається публічною, відкритою та прозорою

Сьогодні Національна спілка журналістів України поширила заяву, в якій, зокрема, йдеться про те, що Центральна виборча комісія не передбачила у кошторисах окружних виборчих комісій видатки на оприлюднення в регіональних і місцевих газетах інформації, повʼязаної з виборами.

З цього приводу ЦВК звертає увагу, що зазначена інформація лише частково відповідає дійсності. Насамперед, частина третя статті 13 Закону України "Про вибори народних депутатів України" прямо передбачає, що рішення виборчих комісій доводяться ними до відома громадян через друковані засоби масової інформації або, у разі неможливості, оприлюднюються в інший спосіб (стенд, дошка для оголошень тощо).

Аналогічна норма міститься в частині п’ятнадцятій статті 28 виборчого закону, в якій, зокрема, йдеться, що рішення про утворення дільничної виборчої комісії публікується у регіональних чи місцевих друкованих засобах масової інформації або, у разі неможливості, оприлюднюється в інший спосіб.

У зв’язку з цим дійсно під час здійснення розрахунку середніх норм видатків виборчих комісій на підготовку та проведення позачергових виборів народних депутатів України видатків для оплати послуг з публікації в друкованих ЗМІ рішень про утворення ДВК не було передбачено.

Комісія також ще раз наголошує, що з нинішнього року як ЦВК, так і окружні виборчі комісії, і так маючи суттєве навантаження у своїй роботі в період позачергових виборів, всі договори мають укладати лише після проведення відповідних тендерів або переговорних процедур згідно з законодавством про публічні закупівлі, що у більшості випадків не корелюється зі строками, визначеними виборчими законами.  Відтак, під час минулої президентської виборчої кампанії не відбулися торги щодо закупівлі архівних боксів, а вже під час нинішньої – збірників законодавчих актів для виборчих комісій, бланків посвідчень членів ДВК та спостерігачів.

Кожного разу Комісія знаходила легітимне, найбільш оптимальне вирішення проблеми. На жаль, питання публічних закупівель під час виборчого процесу регіональні ЗМІ зацікавили лише зараз, коли у них самих зʼявився до цього інтерес.

За результатами проведених переговорних процедур закупівель відповідно до Закону України "Про публічні закупівлі" Комісія у червні – липні 2019року уклала договори з редакціями газет "Голос України" та "Урядовий кур’єр" про публікацію матеріалів щодо організації підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України, а також передвиборних програм кожної з політичних партій, кандидати у народні депутати України від якої зареєстровані у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на загальну суму 8 млн 711 тис. 500 грн. В цей же період Комісією укладено 25 договорів з відповідними регіональними друкованими ЗМІ щодо публікації зазначених матеріалів на загальну суму 4 млн 219 тис. 568 грн.

Окружні виборчі комісії були повідомлені про те, що видатки на оприлюднення рішень, в тому числі і щодо утворення ДВК, не передбачені у кошторисі, а тому необхідно забезпечити зазначене оприлюднення в інший спосіб, як це і передбачено законом.

Більше того, за попередніми розрахунками Комісії для оплати публікації в регіональних газетах складу ДВК та змін до нього, зважаючи на постійну ротацію  членів цих комісій, необхідно було передбачити близько 50 млн гривень. Це своєю чергою зумовило б використання коштів резерву, які можуть витрачатися лише на оплату праці у день голосування та у дні встановлення підсумків голосування членам окружних та дільничних виборчих комісій.

Враховуючи викладене, Комісія змушена констатувати, що підтримуючи звернення регіональних друкованих ЗМІ щодо надання їм можливості оприлюднювати за державні кошти відомості про склади ДВК та зміни до них, НСЖУ, можливо, сама того не усвідомлюючи, лобіює витрати коштів, які, відповідно до виборчого закону, не передбачені в обовʼязковому порядку.

ЦВК наголошує, що завжди була і залишається публічною, відкритою та прозорою для засобів масової інформації, про що свідчить, окрім іншого, й велика кількість різноманітних повідомлень, коментарів, інтервʼю членів Комісії, які останнім часом були поширені у вітчизняному інформаційному просторі.

Також Комісія запевняє, що зі свого боку буде й надалі постійно та ретельно відслідковувати належне і вчасне оприлюднення виборчими комісіями відомостей та інформації, визначених нормами виборчого закону як обовʼязкові для оприлюднення.

Відділ взаємодії із ЗМІ  Секретаріату Комісії