16:45 / 21.03.2019 Общество

Чи є Київ Європейською столицею?

За п'ять років показник комфортності життя в столиці України впав на 12,6%

Україна – частина Європи

Лейпцизькою хартією «Міста Європи на шляху сталого розвитку»  визначено основні стратегічні концепцій розвитку міст не лише у країнах Європи, а й у тих, що обрали для себе європейський вектор розвитку, зокрема і  Україна. В рамках реалізації Проекту німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), українським містам було видано фінансову та експертну допомогу в реалізації  співробітництва та партнерства з європейськими товариствами й організаціями, тож маємо надію, що українські міста, запозичивши досвід розвитку міст Європи в  недалекому майбутньому перетворяться на сучасні комфортні міста Європейського рівня.

Нова програма співробітництва передбачає видачу Україні 1 млрд євро кредитних коштів. Втім, умови їх отримання легкі - гроші видаються на тривалий термін (15 років!) За мінімальною ставкою, EURIBOR + 0,2%, тобто фактично безкоштовно.

В проекті бюджету ЄС на 2021-2027 роки передбачено збільшення видатків на зовнішню політику. Витрати складуть до 123 млрд Євро. Кошти будуть витрачені для сприяння державам «Безпосереднього сусідства з ЄС», в тому числі Україні.

Проблеми в Києві та Україні.

Київ – столиця України з населенням близько 4 мільйонів людей. Населення Києва збільшується за неофіційною статистикою на 100 тисяч людей щороку. Столиця України потребує нових інфраструктурних проектів для запобігання перенаселенню.

Негативний вплив таких процесів можна спостерігати через зміну позицій Києва у   міжнародних рейтингах.

У рейтингу найкомфортніших міст для проживання  за 2018р. Global Liveability Index 2018,  Київ у списку посів 118-те місце, набравши 56,6 балів зі 100 можливих. Київ виявся одним з лідером серед міст, які погіршили свою позицію.

За п'ять років показник комфортності життя в столиці України впав на 12,6%.  Рейтинг складається з таких показників як рівень охорони здоров'я, культурний розвиток, чистота навколишнього середовища, освіта та рівень розвитку інфраструктури.

Проте, у рейтингу найдорожчих міст світу Worldwide Cost of Living  за 2018р. Київ піднявся на 14 позицій в списку і опинився на 4 місці за темпами подорожчання серед 133 мегаполісів.

Минулого року в Києві відбулася одна з головних подій Східної Європи – «Kyiv Smart City Forum», який присвячений впровадженню інноваційних рішень у найбільших містах України при залученні європейського досвіду.

Одним з піднятих проблемних питань даного форуму було питання про стихійну забудову міста Києва.

«Через хаотичну забудову Київ на сьогодні не має вигляду європейської столиці»-, вважає колишній міністр житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко.

З відповідною проблемою постійно зіштовхуються найбільші забудовники міста, до рейтингу яких входять такі компанії як  "Bud development», «Інтергал-буд», «Банк Аркада» та «Київміськбуд».

Зловживання мера Кличка та Адміністрації  міста.

За словами учасників ринку Віталій Кличком займається ручним управлінням видачі дозвільної документації в будівельній сфері. Про це свідчать чисельні розслідування журналістів «Радіо свобода» - міжнародна некомерційна радіомовна організація, яку фінансує Конгрес США.[7] У розлідуваннях йдеться про тісну співпрацю мера міста з Максимом Микитасем – екс-президентом концерну «УкрБуд» та іншими забудовниками столиці.

У розслідуваннях журналістів йдеться про те, що   відкати меру і його найближчому колу досягають 5% від вартості будівництва тих чи інших проектів. Крім того, у Києві паралельно один одному діють два генеральні плани розвитку, що призводить до постійних суперечностей. КМДА під контролем з Державною архітектурно-будівельна інспекцією поставила на потік видачу незаконних дозволів на будівництво.

Така тенденція на київському олімпі вже стає традиційною, коли мер столиці, задається якимось питанням, Київрада забуває про закон і вправно голосує лише з його вказівкою, департаменти КМДА підтасовують факти і штампують потрібні документи.

Співпраця В. Кличка з деякими з забудовників є розсадником  зловживань посадовців міської адміністрації та корупційних схем. Що в свою чергу призводить до зменшення інвестиційної привабливості міста Києва та занепаду інфраструктури міста.

Корупція в деталях.

На думку екс-міністра житлово-комунального господарства Олексія Кучеренко,  корупція в КМДА заважає реалізації соціально-важливого проекту ЖМ «Патріотика на озерах» від банку «Аркада», який зводять згідно з генпланом розвитку міста що був укладений ще при мері Олександру Омельченку.

19 березня 2019 року в Києві відбулось публічне обговорення подальшого розвитку столиці, яке було ініційоване «Центром муніципальних стратегій».

До обговорення муніципальної стратегії Києва долучились експерти у галузі ЖКГ, народні депутати та громадські діячі . .Експерти разом з громадськістю визнали проект ЖМ «Патріотика на озерах», як один із кращих прогресивних, екологіних та комплексних індустріальний проект в категорії Урбаністика.

В ході конференції експерти відзначили необхідність забудови комплексних індустріальних кварталів.

 На думку Юрія Сенюка ( голови правління Міжнародного індустріального парку та асоціації ділового співробітництва Київ- Пекін)  та учасника конференції, ЖК «Патріотика на озерах» , будівництво подібних проектів може вирішити питання переселенців в Україні, а також слугувати прикладом для Європи у питаннях з мігрантами.

Ігноруючи усі необхідні дозвільні документи для будівництва та інтереси сотень сімей, які інвестували кошти у спорудження житла, за вказівкою мера Департамент міського благоустрою (КМДА) призупинив дію виданих забудовнику дозволів на тимчасове порушення благоустрою. Та навіть після того як забудовник захистив свої права в суді, мер Віталій Кличко особисто телефонував і наполегливо вимагав зупинити будівельні роботи і пригрозив розірвати договори оренди землі між забудовником та місцевою адміністрацією, але чітко дав зрозуміти, що будуватися на цій землі будуть, але не «Патріотика на озерах».

Причина розривання договорів оренди абсурдна: він зажадав від забудовника побудувати школи та дитячі садки. І це  при тому, що в плані «Патріотки» передбачено будівництво за власний рахунок шкіл, дитячих садків, лікарень та інших соціально-культурних об’єктів.  Також проектом передбачено будівництво транспортних та енергетичних магістралей та зелених зон для відпочинку за власний рахунок забудовника, хоча кошти на це має виділяти місцева влада.

Особливо цинічним з боку нинішньої влади Києва є дискредитація громадського руху, шляхом створення керованої ГО «Екопарк Осокорки», що є постійним фігурантом протиправних дій навколо будівництва жм «Патріотика на озерах».

Окружний адміністративний суд м. Києва 07.11.2018 року підтвердив законність будівництва шляхом винесення рішення у справі №826/1975/18, в якому докладно описав, що будь-які права ГО «Екопарк Осокорки» не порушуються внаслідок будівництва мікрорайону, оскільки     ГО «Екопарк Осокорки» не має стосунку до земельної ділянки, на якій здійснюється будівництво, і будь-яких рішень щодо створення на ній ландшафтного заказника місцевою владою не приймалося.

Незважаючи на це, мер Віталій Кличко, як очільник КМДА, особисто вніс на розгляд Київради декілька проектів рішень щодо розірвання договорів оренди земельних ділянок, на яких передбачено спорудження житла.

Банк «АРКАДА»  та ТОВ «Будеволюця» є управителем коштів інвесторів та забудовником відповідно, про який інвестиційний клімат міста можна говорити, якщо нехтуються інтереси сотень сімей, які самі виступають інвесторами власного житла.

У найближчому майбутньому Київ може зіштовхнутися з серйозними проблемами в  сфері інвестицій у житлове будівництво, якщо керівництво міста не припинить вмішуватися у справи бізнесу, а місцеві посадовці не припинять видавати дозволи в ручному режимі там, де це повинно керуватися законом та здоровою ринковою конкуренцією. А коли влада нав'язує ще й свої правила,  про гарантії захисту інвестицій, годі й казати. При таких умовах навіть вкладати гроші в розвиток міста стає небезпечно.