17:41 / 21.11.2018 Общество

Запорізька область найвищими темпами виконує ремонт доріг за рахунок коштів державного дорожнього фонду

Про це стало відомо під час засідання Уряду, яке провів Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. У рамках заходу було підбито підсумки будівельного сезону у галузі дорожніх робіт. 

Саме дорожнє будівництво Глава Уряду назвав однією зі сфер, де йдуть фундаментальні перетворення. Загалом рівень виконання робочих планів цього року сягнув майже 100%, і вже зараз закладаються основні напрямки роботи в наступному році. Так, на будівництво доріг передбачено майже 56 мільярдів гривень. І дуже важливо завершити стратегію ремонту доріг на 2018-2022 роки, повідомляє zoda.gov.ua.  

- Програма з відновлення українських доріг є достатньо масштабною і фактично в кожній області нині наводиться лад у цьому питанні. Проблем, а відповідно і роботи в цьому напрямку достатньо. Але розв’язати їх можна тільки системними покроковими діями. Уряд поставив собі завдання за п’ять  років з’єднати всі обласні центри якісними дорогами. І приклади таких доріг уже є по всій Україні і всіх областях, - підкреслив Володимир Гройсман.

Глава Уряду наголосив, що в 2019 році планується  виділити близько 17 мільярдів гривень на місцеві дороги. Тож дороги територіального значення потрібно передати разом із коштами та відповідальністю на місця. 

- Дуже важливо приділити увагу якості виконання робіт по місцевих дорогах. Адже їх виконання складає близько 60%. Тоді як загальноукраїнські дороги оновлені на 95%. Тож до нового сезону разом з місцевими владами варто ретельно підготуватись, аби ми працювали, як єдиний механізм, - зазначив Прем’єр-міністр.

Звітуючи про підсумки виконання робіт, керівник Державного агентства автомобільних доріг України Славомір Новак відзначив європейський рівень виконання робіт у межах будівельного сезону. Згідно зі звітами нині на дорогах держзначення вже виконано 95% робіт. При цьому керівник Укравтодору нагадав, що з поточного року підписання актів виконаних робіт та зарахування коштів підрядним організаціям  здійснюється тільки за результатами перевірки якості сертифікованими спеціалістами. Фактично ж на сьогодні виконання робіт становить 100%.

Окремо Славомір Новак зазначив, що в 2019 році готується другий крок децентралізації, який передбачає передачу доріг територіального значення на баланс областей. Тож наступного року в межах 75% коштів дорожнього фонду буде передано у вигляді субвенцій на дороги місцевого значення. Ця сума має збільшитись до 14,6 мільярда гривень. Проте для реалізації другого етапу децентралізації необхідно внести зміни до Закону України про автомобільні дороги в частині їх класифікації. Проект уже підготовлено та схвалено всіма міністерствами та Урядом України. Нині він зареєстрований у Верховній Раді України  і знаходиться на опрацюванні у профільних комітетах.

Зі свого боку, Міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомив, що Запорізька область найкраще виконує ремонт обласних доріг за рахунок коштів Державного дорожнього фонду.

 - Найкраща область, яка виконує ремонт обласних доріг за рахунок коштів дорожнього фонду - це Запорізька. Я  хотів би щиро подякувати  за роботу голові облдержадміністрації Костянтину Брилю, - зазначив Володимир Омелян. 

Міністр також додав, що у 2019 році почнеться контроль не тільки побудованих доріг, але й якості матеріалів, які використовуються при будівництві. Будуть масово перевірятися всі асфальтні заводи та вся сировина, яка закуповується.