19:46 / 12.10.2018 Общество

Комісія призначила на 23 грудня 2018 року перші місцеві вибори у 125 об'єднаних територіальних громадах, а також зареєструвала народних депутатів України Олександра Гулака та Івана Савку

12 жовтня відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провела Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

Комісія внесла зміни до своєї постанови від 12 квітня 2012 року № 66 "Про утворення звичайних та спеціальних виборчих дільниць на постійній основі".

Окрім того, як відомо, Комісія постановою від 9 серпня 2018 року № 122 звернулася до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя щодо надання роз’яснень стосовно наявного на сьогодні законодавчого регулювання організації і порядку проведення всеукраїнського та місцевих референдумів в Україні, можливості, враховуючи положення частини другої статті 6 Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми", призначення в установленому законом порядку Комісією перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об’єднання територіальних громад, добровільного приєднання до ОТГ, а також за необхідності внесення відповідних змін до законодавчих актів з метою усунення правових колізій та неузгодженостей.

Однак на сьогодні відповідних роз’яснень Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя до ЦВК не надійшло.

Водночас на розгляді в Центральній виборчій комісії на сьогодні перебувають звернення обласних державних адміністрацій щодо призначення відповідних перших і додаткових місцевих виборів.

Крім того, до ЦВК надходять численні звернення з проханням невідкладно розглянути питання щодо призначення перших та додаткових місцевих виборів в об’єднаних територіальних громадах.

За таких обставин Комісія внесла зміни до постанови ЦВК від 9 серпня 2018 року № 122 "Про звернення до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя" шляхом виключення з неї пункту 2, яким було вирішено звернення обласних державних адміністрацій щодо призначення перших і додаткових місцевих виборів розглянути в установленому порядку після отримання Комісією відповідних роз’яснень Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя.

Окрім того, розглянувши звернення 22 обласних державних адміністрацій щодо прийняття Комісією рішення про призначення перших місцевих виборів у зв’язку з утворенням об’єднаних територіальних громад, Комісія встановила їх відповідність вимогам Конституції України та законів України, а також Порядку призначення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад ОТГ і відповідних сільських, селищних, міських голів та призначила на неділю, 23 грудня 2018 року, вибори у 125 об’єднаних територіальних громадах (15 міських, 22 селищних, 88 сільських ОТГ). До складу цих 125 ОТГ  увійшли 534 місцеві ради (міських – 15, селищних – 27, сільських – 492).

Зокрема, у Вінницькій області такі вибори відбудуться у 3 об’єднаних територіальних громадах, у Волинській області – в 9 ОТГ, у Дніпропетровській області – в 1 ОТГ, у Донецькій області – в 1 ОТГ, у Житомирській – в 7 ОТГ, у Запорізькій області – у 8 ОТГ, в Івано-Франківській області – в 4 ОТГ, у Київській області – в 4 ОТГ, у Кіровоградській області – в 4 ОТГ, у Луганській області – у 8 ОТГ, у Львівській області – в 5 ОТГ, у Миколаївській області – в 12 ОТГ в Одеській області – в 3 ОТГ, у Полтавській області – в 3 ОТГ, у Рівненській області – в 3 ОТГ, у Сумській області – в 4 ОТГ, у Тернопільській області – в 5 ОТГ, у Херсонській області – в 2 ОТГ, у Хмельницькій області – в 3 ОТГ, у Черкаській області – в 27 ОТГ, у Чернівецькій області – в 4 ОТГ, у Чернігівській області – в 5 ОТГ.

При цьому Комісія оголосила початок виборчого процесу перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад ОТГ і відповідних сільських, селищних, міських голів з 3 листопада 2018 року.

Загалом, за попередніми підрахунками у цих виборах зможуть взяти участь понад 702 тисячі осіб.  

Слід також наголосити, що протягом трьох попередніх років, з 25 жовтня 2015 року до 29 квітня 2018 року в Україні було призначено перші місцеві вибори у 707 об'єднаних територіальних громадах.

Відтак, після проведення виборів 23 грудня 2018 року загальна чисельність усіх разом взятих призначених перших виборів в ОТГ становитиме 832.

Після прийняття відповідного рішення Голова Комісії Тетяна Сліпачук зазначила: "Враховуючи значущість цього засідання Комісії, я б хотіла звернути увагу на те, що сьогоднішнє рішення стало можливим завдяки послідовній позиції щодо обрання нових членів ЦВК, яку зайняв насамперед  Президент України Петро Порошенко, та яку підтримали Верховна Рада України і Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман".

При цьому вона акцентувала увагу, що відразу після ротації новий склад  ЦВК відповідально підійшов до вирішення суспільно важливого питання – призначення перших місцевих виборів у зв’язку з утворенням об’єднаних територіальних громад.

Окрім того, розглянувши звернення 12 ОДА щодо прийняття Комісією рішення про призначення додаткових виборів депутатів сільських, селищних рад об’єднаних територіальних громад від територіальних громад, що приєдналися до відповідних ОТГ, Комісія встановила їх відповідність вимогам Конституції України та законів України, а також Порядку призначення додаткових місцевих виборів та призначила на неділю, 23 грудня 2018 року, додаткові вибори депутатів 26 сільських, селищних рад. Зокрема, у Вінницькій області такі вибори відбудуться в 1 селищній раді, у Волинській області – в 7 сільських та селищній радах, у Дніпропетровській області – в 4 сільських та селищних радах, у Донецькій області – в 1 сільській раді, у Запорізькій області – в 1 селищній раді, в Івано-Франківській області – в 3 сільській та селищних радах, у Кіровоградській області – в 1 селищній раді, у Сумській області – в 2 сільській та селищній радах, у Тернопільській області – в 1 сільській раді, у Харківській області – в 2 селищних радах, у Чернівецькій області – 1 сільській раді, у Чернігівській області – в 2 сільській та селищній радах.

При цьому Комісія оголосила початок виборчого процесу вказаних додаткових виборів депутатів сільських та селищних рад з 3 листопада 2018 року.

Також під час засідання Комісія зареєструвала двох народних депутатів України, обраних на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, а саме:

Гулака Олександра Миколайовича, 1972 року народження, проживає в місті Макарів Київської області, члена Радикальної Партії Олега Ляшка, включеного до виборчого списку Радикальної Партії Олега Ляшка під № 30;

Савку Івана Івановича, 1972 року народження, проживає в місті Миколаєві, безпартійного, включеного до виборчого списку Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ" під № 84.

На завершення засідання ЦВК внесла зміни до складу територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів.