06:38 / 10.08.2018 Общество

На Вільнянщині виявлено схему розкрадання бюджетних коштів

Народний депутат України Вадим Кривохатько через підконтрольних йому посадовців Вільнянського району організував схему привласнення бюджетних коштів при виконанні ремонтних робіт у комунальних закладах, пише important.com.ua.

Кривохатько Вадим Вікторович

Протягом тривалого часу майже всі підряди на виконання ремонтів за бюджетних кошт у комунальних закладах районної ради отримували тільки два приватні підприємці – Смирний Денис та Смирна Віолетта. І такий вибір посадовців продиктований зовсім не якістю виконання робіт, а тим, що Денис Смирний є помічником та довіреною особою народного депутата Вадима Кривохатько.

Вадим Вікторович, після обрання нардепом, потурбувався про призначення на найвищі керівні посади в районі своїх людей. Так, головою Вільнянської райдержадміністрації став Олександр Руденко, а районну раду очолив Андрій Салякін. За інформацією наших джерел, саме голова райради, використовуючи службове становище та зловживаючи отриманою владою, змушує керівників комунальних установ укладати угоди з вказаними підприємцями.  

Руденко Олександр Андрійович

З 2015 року, одразу після отримання Андрієм Салякіним посади, Вільнянська районна рада  уклала із ФОП «Смирна Віолетта Олександрівна» 28 угод на загальну суму 3 млн. 096 тис. 502 грн.  Ще 21 угода на загальну суму 1 млн. 075 тис. 749 грн. були укладені із ФОП «Смирний Денис Юрійович». Всі договори стосуються проведення ремонтно-будівельних робіт в комунальних установах, підконтрольних райраді.

Салякін Андрій Олександрович

Таким чином, двоє ФОП-протеже голови райради Салякіна та нардепа Кривохатько з 2015 по 2018 рік отримали з бюджету більше 4 млн. 172 тисяч гривен.  Але, як нам стало відомо із достовірних джерел, фактично роботи виконують працівники комунальних закладів. Причому, з ремонтниками розраховуються виключно готівкою. Кошти ж, які надходять на рахунки ФОП, Денис Смирний передає голові райради. І вже Андрій Салякін розподіляє їх між іншими учасниками корупційної схеми, в залежності від ступеня участі та статусу співучасників. Звичайно, найбільших зиск із схеми має Вадим Кривохатько.

Такі вочевидь протиправні дії давно мали би зацікавити місцевих правоохоронців. Але на посаді слідчого СВ Вільнянського районного відділу ГУ НП в Запорізькій області працює дочка голови райради Дарія Салякіна. Тож не дивно, що її батькові та іншим учасникам злочинного угрупування вдається уникнути покарання.

20 липня президент Петро Порошенко звільнив Олександра Руденка із посади голови Вільнянської райдержадміністрації. Причому, звільнив відповідно до п. 3 ч. 1 статті 40 Кодексу законів про працю України, в якому йдеться про «розірвання трудового договору у випадку систематичного невиконання працівником без поважних причин обов'язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку».

Хоча навряд звільнення Руденка завадить реалізації описаних оборудок. Адже Вадим Кривохатько й досі нардеп, а Андрій Салякін досі очолює райраду. І крім ремонтно-будівельних робіт, бюджетні кошти виділяються на харчування в комунальних закладах, придбання медичних препаратів, матеріально-технічне забезпечення місцевих інтернатів та інших установ району.

Отже, ймовірно організована злочинна схема із привласнення державних коштів в особливо великих розмірах й далі буде функціонувати у Вільнянському районі. Хіба що на протиправну діяльність нардепа Кривохатька та його поплічників, нарешті, звернуть увагу правоохоронці обласного управління Національної поліції.