11:58 / 30.07.2018 Общество

Треба відкинути політичні хитрощі з процесу змін Конституції – Ставнійчук

Марина Ставнійчук вважає, що намір президента містить спробу обхитрити український народ

Голова ГО «ЗА демократію через право» Марина Ставнійчук вважає, що намір президента Порошенка внести до Конституції зміни, якими закріплюється курс держави на вступ до НАТО, містить спробу обхитрити український народ в цьому питанні.

«Його пропозиції полягають у внесенні змін до преамбули Конституції.  – Зазначає Ставнійчук. – Як відомо, преамбула Конституції посилається на Акт проголошення Незалежності України. Який у свою чергу посилається на Декларацію про державний суверенітет. А як раз у Декларації визначено як мету для нашої держави на майбутнє – нейтральний статус України».

Політик підкреслила, що питання вступу до тих чи інших міжнародних союзів та об’єднань, є питанням міжнародно-правового статусу держави. А усі ці питання регулюються не преамбулою Конституції, а Розділом першим Основного Закону.

«Але Петро Порошенко розуміє, що зміни або доповнення Розділу 1 (а також 3-го і 13-го) підлягають дуже складній процедурі – цього не можуть зробити самі парламент і президент, тут обов’язково має бути задіяний народ України. Зміни цих розділів обов’язково виносяться на всеукраїнський референдум. Тому Петро Порошенко сьогодні хитрує, веде себе непорядно по відношенню до людей» – вважає експерт Венеційської комісії.

Вона нагадала, що сьогодні Україні досі не надано ПДЧ – плану, за яким усі країни вступають до цієї організації. Хоча ця робота активно велась ще за часів Ющенка: «Не дивлячись на те, що Україна наполегливо з 2008 року зверталась за наданням такого плану – її не підтримали тоді. Не підтримують і сьогодні. Для нас це означає одне – треба наполегливо працювати над виконанням тих критеріїв і завдань, які могли б бути всередині цього плану. Оце актуальне завдання цієї влади. Коли ми зрозуміємо, що держава і суспільство як в плані демократичних вимог, які стосуються ПДЧ, так і в плані оборони готові до вступу – тоді, звичайно, це питання може бути винесене на пораду з українським народом».

«Топу політичні хитрощі треба відкинути і бути чесним по відношенню до свого народу в цьому питанні» – резюмує Ставнійчук.