20:58 / 31.05.2018 Общество

Порошенко підписав указ про зміцнення статусу української мови

Президент Петро Порошенко підписав указ про невідкладні заходи щодо зміцнення позицій української мови.

Про це він заявив на святі останнього дзвоника в Ямницькому ліцеї на Івано-Франківщині, повідомляє "Укрінформ".

“Я підписую указ про невідкладні заходи щодо зміцнення державного статусу української мови та сприяння створення єдиного культурного простору України”, - зазначив глава держави, підписуючи відповідний документ.

За його словами, цим указом з 2018 року оголошується Десятиліття української мови.

Водночас Президент зауважив, що протягом останніх п'яти років відбулося багато змін у різних сферах щодо використання саме державної мови. Зокрема, на радіо й телебаченні запроваджено квоти на продукцію українською мовою, левова частка книг також видається українською.

"Нарешті почали читати українською, українська мова нарешті викликає великий попит", - наголосив Порошенко.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 9 березня на церемонії вручення Шевченківської премії у відповідь на заклики оголосити 2018 рік Роком утвердження державної мови оголосив, що підпише указ про десятирічну програму зміцнення статусу української мови як державної.

Раніше у листопаді 2017 року 178 народних депутатів підписали звернення до Президента із закликом оголосити 2018-ий Роком державної мови, а Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності направив листа главі держави з такою самою пропозицією. Її підтримали відомі письменники, науковці та митці, а також Світовий конгрес українців, група "Першого грудня" та Меджліс кримськотатарського народу.

У лютому цього року колишні президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко закликали Порошенка оголосити 2018-ий Роком утвердження державної мови.