17:45 / 31.03.2018 Общество

Війна за Київщину: Чому БПП кидає проти Тимошенко екс-регіонала від сім’ї Ярем

Перманентне протистояння на Київщині триває вже понад два роки – з тих самих пір, як після місцевих виборів-2015 президентська фракція в облраді не зуміла сформувати пропрезидентську більшість. Тоді цією ситуацією скористалася «Батьківщина», яка просунула на посаду керівника головного представницького органу Київщини Ганну Старикову. Її називають креатурою Костянтина Бондарєва — екс-нардепа, а нині очільника обласного осередку партії Юлії Тимошенко. Потуги трьох губернаторів, які за цей час встигли покерувати областю – Володимира Шандри, Максима Мельника і, нарешті, Олександра Горгана – не дали жодного ефекту.

Не допомогло навіть призначення весною минулого року на посаду голови Київського обласного осередку БПП одного з найближчих соратників президента Ігоря Кононенка. Він зараз, схоже, більше зосереджений на тому, щоб «підгорнути» під себе мажоритарний округ №94 (Обухів, Васильків) під парламентські вибори. У лютому, як останню палочку-виручалочку, на допомогу президентській вертикалі на Київщину кинули екс-генпрокурора Віталія Ярему, який став першим заступником Кононенка в обласній партійній організації президентської політсили.

Але вже буквально за тиждень після призначення Ярема потрапив у неприємний медіа-скандал: нардеп-мажоритарник з округу №98 (Бориспіль, Переяслав-Хмельницький район, Згурівка) Сергій Міщенко звинуватив Ярему в тиску. За його словами, колишній генпрокурор вимагав поступитися округом, аби самому піти за ним до Верховної Ради. Попри досить значний розголос у ЗМІ, війна між Яремою і Міщенком триває.

Так, у місцевій пресі з’явилася інформація, що на посаду голови Переяслав-Хмельницької РДА зараз просувають людину, наближену до сім’ї Ярем. Йдеться про одіозного екс-«регіонала» Юрія Клименка, який за часів Януковича був заступником голови Переяслав-Хмельницької РДА, і якого називають одним з організаторів поїздок масовки на «Антимайдан» в Київ. Клименка також називають кумом Олександра Яреми – брата екс-генпрокурора Віталія Яреми. І зараз його кандидатура перебуває на розгляді Кабміну, який, згідно з законодавством, робить подання Президенту по всім претендентам на посади голів РДА і ОДА.

Це призначення має на меті послабити позиції Міщенка в ключовому районі цього мажоритарного округу. Адже після того, як наприкінці лютого з посади очільника райдержадміністрації було звільнено Андрія Пряхіна, в.о. голови РДА став Юрій Бобровнік, який у базі помічників нардепів значиться «посіпакою» Сергія Міщенка.

Цікаво, що сам Міщенко, подейкують, нещодавно домовився про повернення у «Батьківщину», яку покинув ще в 2012 році. Тоді відзначали близькі зв’язки Міщенка з тодішнім керівництвом Генпрокуратури: зокрема, нардеп відкрито голосував за кандидатуру Віктора Пшонки, назвавши його «батьком». Якщо повернення «блудного» Міщенка у стан «біло-сердешних» підтвердиться, це означатиме, що Тимошенко отримає серйозне підсилення у «Батьківщині» на Київщині.

Окрім роботи з вибудови адмінресурсу в районах президентська вертикаль зараз продовжує займатися вибиванням «Батьківщини» з облради. На початку березня у фракції БПП відбулася зміна голови. Ним став Георгій Цагареішвілі – обухівський забудовник і двоюрідний брат колишнього першого заступника голови Київської ОДА, а нині – заступника міністра регіонального розвитку Лева Парцхаладзе. Цагареішвілі активно зайнявся перетягуванням людей з різних фракції «під» нову більшість. В результаті, минулого тижня частина депутатів Київської обласної ради утворили міжфракційну депутатську групу «Єднання», у яку увійшло 44 депутати з 84 усього депутатського корпусу облради. Зараз у БПП переможно заявляють про створення нової більшості. Але насправді, це не зовсім так: в реальності значна кількість депутатів (зокрема, і з самого БПП) голосує ситуативно, і реального контролю над ними в керівництва немає.

До чого це може призвести? Швидше за все, облрада до самих президентських виборів залишатиметься заблокованою. Обидві сторони – і «Батьківщина», і «БПП» — навряд чи ризикуватимуть проводити повноцінні засідання, бо вони можують завершитися вкрай неприємними несподіванками для обох сторін. Тому, скоріш за все, голова облради Старикова періодично скликатиме сесію, відкриватиме засідання – після чого швиденько закриватиме «лавочку»…

Таким чином, уся політична боротьба переміститься на районний рівень. Історія з Переяслав-Хмельницьким районом демонструє, що під час президентської кампанії Банкова робитиме ставку саме на райдержадміністрації. Варто нагадати, що в листопаді минулого року були скасовані конкурси на призначення голів місцевих адміністрацій, а очільники РДА разом зі своїми заступниками були виведені з категорії держслужбовців – це має на меті розв’язати їм руки під час виборчого процесу. Подейкують, що якраз під вибори збільшуватиметься і кількість заступників, що вирішуватимуть питання.

Якщо ж говорити конкретно про Київщину, то зараз 8 з 25 районів області функціонує без голів РДА, вже дуже скоро ці вакансії почнуть закривати. І від того, чи зможе влада якісно закрити ці вакансії, залежатимуть перспективи президента Петра Порошенка в столичному регіоні. Наразі спроба призначення колишнього «регіонала» Клименка на Переяславщині не викликає навіть стриманого оптимізму…

Джерело: extranews.com.ua