11:44 / 15.12.2017 Общество

Костянтин Бриль: "Запорізька область не пасе задніх із виділенням земель учасникам АТО"

В ефірі одного з центральних телеканалів голова облдержадміністрації Костянтин Бриль відповів на запитання стосовно актуальних тем для Запорізької області.

Зокрема, йшлося про будівництво нового терміналу КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя». Так, 11 грудня 2017 року Державною архітектурно-будівельною інспекцією України було видано дозвіл на початок реалізації проекту.

- Нині ми виконали найважливіше – підготовили проектну та затвердили кошторисну документацію. Підрядною організацією визначено фірму «Альтіс». Це вітчизняна фірма з відповідними потужностями і вона здатна виконати потрібну роботу. Вже вчора вона почала роботи на об’єкті. Крім цього, маємо плани й щодо розширення авіасполучень, - повідомив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Згідно з проектом загальна площа нового терміналу становитиме 12 тис. 321 м², а його пропускна здатність буде 400 пасажирів на годину (250 пасажирів у міжнародному секторі, 150 - у внутрішньому секторі), з можливістю збільшення до 600 пасажирів. Завдяки цьому КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя» може посісти лідируючі позиції на ринку авіаперевезень в Україні.

Костянтин Бриль також нагадав, що за Постановою Кабінету Міністрів України аеропорт увійшов до Державної цільової програми розвитку аеропортів на період до 2023 року. Нею передбачено виділення коштів державного бюджету на реконструкцію аеродрому КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя» в сумі 611,27 млн. грн. Наразі кошти на оновлення аеропорту виділяються з місцевого бюджету. Це близько 200 мільйонів гривень на  поточний рік.

Не менш важливим питанням для Запорізької області є виділення земельних ділянок учасникам АТО. Адже в більшості регіонів України землю не видають через її нестачу. За словами Костянтина Бриля, ще рік тому за підсумками аналізу влада з’ясувала, що захисникам України було надано тільки 63 ділянки. Проте нині, спільними зусиллями з колективом обласного Держгеокадастру, учасникам антитерористичної операції надано 4 287 дозволів на розробку документації із землеустрою щодо відведення земельних наділів загальною площею понад 5 500 гектара. У власність уже передано понад 1500 земельних ділянок. На понад  2000 земельних ділянок надано дозвіл на  проектування.

- Найбільша проблема виділення земельних ділянок учасникам антитерористичної операції була у великих містах. Зокрема, в обласному центрі. На сьогодні затверджено зміни до Генерального плану міста Запоріжжя. Почалися роботи з підготовки детального плану ряду територій Запоріжжя, в результаті чого місто зможе надавати учасникам АТО земельні ділянки, які знаходяться в комунальній власності. До речі, Запорізька область не пасе задніх із виділенням земель учасникам АТО. Вважаю, що ми маємо не припиняти цю роботу, адже всі ми у великому боргу перед тими, хто захищає нас та Україну, - підкреслив Костянтин Бриль.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю