13:52 / 13.10.2017 Общество

Експерт Венеційської комісії: ПАРЕ має підстави для жорсткої критики України

Резолюція ПАРЕ жваво обговорюється експертним середовищем

Як відомо, ПАРЕ наполягає на тому, аби українська сторона виконала усі можливі застереження з боку Венеційської комісії, яка буде оцінювати зміст статті 7 нового Закону України "Про освіту". Експерт Венеційської комісії Марина Ставнійчук вважає, що Україна порушила алгоритм дій щодо цього закону, який викликав міжнародний скандал.

"У цьому складному, тонкому питанні с точки зору забезпечення конституційних прав громадян України, використання і функціонування державної мови, забезпечення мовних прав для меншин, корінних народів, влада не звернулась до Венеційської комісії перед розглядом цього складного питання і ухваленням цього закону у парламенті", – зазначила Ставнійчук у своєму коментарі для каналу 112.

Щодо заяв українських політиків, які вважають мовну норму закону про освіту досконалою і упевнені в позитивному вердиктові Венеційської комісії, Ставнійчук каже, що передбачала реакцію яка зафіксована  у Резолюції ПАРЕ.

"Стаття 7 закону про освіту в парламенті ухвалювалась "з голосу", – підкреслює експерт. – Така складна, тонка матерія! Не було навіть письмового тексту. Якщо подивитися стенограму засідання парламенту і те, що озвучив спікер Ради при голосуванні, то навіть досвідченні мовознавці не зможуть прочитати змісту і зрозуміти суті того, що голосувалось. Треба не кривити душею і чітко розуміти ситуацію, яка склалась – своїми незграбними діями, ми, на жаль, дали підстави нас жорстко критикувати в ПАРЕ. Мені шкода, що представники уряду не дали належної оцінки можливостям і гарантіям в частині дотримання міжнародних договорів, які ратифіковані Україною в царині використання мов. Натомість зайняли з самого початку позицію "проти", замість того, щоб критично оцінити ситуацію і ще на стадії підписання закону президентом України використати механізм вотування із конструктивними президентськими пропозиціями до змісту статі сьомої закону про освіту. І таким чином узагалі зняти цю проблему".