06:53 / 16.06.2017 Общество

Інавгураційна сукня Марини Порошенко представлена на виставці "IN PROGRESS. Дрес-код України доби Незалежності"

15 червня Дружина Президента України Марина Порошенко відвідала відкриття виставки "IN PROGRESS. Дрес-код України доби Незалежності", яка проходить у Мистецькому Арсеналі. Куратором проекту стала мистецтвознавець та історик моди Зоя Звиняцьківська. Про це повідомила "Багнету" Інна Битюк, прес-секретар Офісу Дружини Президента України.

У вітальному слові Марина Порошенко наголосила на прекрасній ідеї організаторів через історію української моди показати історію світогляду українського народу, який бореться за свою незалежність: "Як ми знаємо, останні 25 років України були надзвичайно насиченими на події, які докорінно змінили нашу державу і кожного з нас. Вслід за ними змінювалися наші думки і мрії, які відзеркалювалися в моді. І тому на цій виставці представлена історія наших поглядів і прагнень".

За словами Марини Порошенко, сьогодні молоде покоління українців із великим задоволенням одягає українські вишиванки та віночки, носить одяг у національних кольорах та з національною символікою. "І все це говорить про те, що наші діти показують, що "ми – українці". І це головне надбання історії української моди часів незалежності", - зауважила дружина Президента.

Відкриваючи виставку, куратор проекту Зоя Звиняцьківська розповіла: "Ідея цієї виставки виникла в мене майже 10 років тому. За цей час проект з несміливої думки виріс до величезної експозиції, але його головна мета залишилась незмінною. Історія моди для мене – це, насамперед, історія людей. Одяг краще за будь-що може розповісти про наші мрії, бажання, страхи та упередження. Зрештою, розповісти нам про нас самих".

Генеральний директор "Мистецького Арсеналу" Олеся Островська-Люта повідомила, що коли Зоя Звиняцьківська представила своє бачення цього проекту, одразу стало зрозуміло, що це проект не про моду і не про одяг. Це розповідь про те, як змінювалась Україна з 1991 року і до тепер. Це надзвичайно цікава історія про нас самих, про те, якими ми були 25, 15 та 5 років тому і спроба уявити якими будемо ще через 10 років. 

У виставці "IN PROGRESS. Дрес-код України доби Незалежності" представлена інавгураційна сукня Перщої леді України Марини Порошенко та вбрання Катерини Ющенко з церемонії інавгурації третього Президента України. Також експонується 40 українських fashion-дизайнерів, 200 моделей одягу, арт-об’єкти авангардної моди заввишки 4 метри, сценічне вбрання зірок української поп-естради, моделі з показів у Парижі, Мілані, Нью-Йорку, Флоренції та Далласі.

Експозиція діятиме до 6 серпня 2017 року.