15:23 / 16.11.2016 Общество

Черкаські депутати масово звертаються до Авакова через Лютого: порівняння заяв

Шість із восьми фракцій Черкаської обласної ради виступили за якнайшвидше призначення керівника Національної поліції в області. Дехто відкрито підтримав новопризначеного начальника ГУНП у Черкаській області Валерія Лютого. Політсили виступили із заявами у ЗМІ та соцмережах протягом останніх днів. Більшість заяв – у формі звернень до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, передає Інфоміст.

Так, серед перших за Лютого заступилася фракція "БПП "Солідарність". У листі, адресованому Авакову, депутати засвідчили свою готовність до конструктивної співпраці в межах депутатських повноважень із новопризначеним керівником.

"Ми переконані, що призначення нового очільника управління має відбуватися винятково відповідно до чинного законодавства України, без маніпуляцій громадською думкою і тиску з боку окремих осіб", – ідеться у заяві порошенківців, опублікованій на сайті партії.

Того ж дня, 11 листопада, із заявою виступила партія "Черкащани". У ній згадки про Лютого немає. Натомість партійці заявляють, що «глибоко стурбовані» затягуванням призначення начальника ГУНП.

"Ми вважаємо, що призначення керівника ГУНП в Черкаській області повинно здійснюватися згідно з положеннями Конституції та діючого законодавства України, законів про діяльність правоохоронних органів. Не припустимо перешкоджати призначенню керівника правоохоронного органу без аргументованої і доказової бази щодо його професійної підготовки та особистих якостей", – цитує заяву «Черкащан» сайт «Кропива».

Занепокоїлись ситуацією в області і в партії "УКРОП". Свою позицію вони повідомили у «Фейсбуці».

"Вважаємо, що 100-денний термін перебування керівника на посаді є достатнім для підтвердження компетентності та відповідності займаній посаді. Тому обласна регіональна парторганізація політичної партії «УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ – УКРОП" залишає за собою право контролювати роботу обласного структури ГУНП, його керівника; в разі негативної оцінки, вимагати звільнення керівництва обласного ГУНП та відставки Вас з посади Міністра внутрішніх справ України»,- ідеться у листі, направлено Авакову та Деканоідзе.

Фракція "Відродження" в обласній раді прямо підтримала Валерія Лютого у листі до того ж Авакова. У ньому вони також закликають представити якомога швидше новопризначеного керівника особовому складу, тим самим давши старт його роботі.

"Вітають" призначення нового керівника і у "Радикальній партії Олега Ляшка".

"Для Черкаської області прізвище Лютий поки що нічого не говорить. Також варто зазначити, що практика призначень на такі посади не уроженців області має тільки позитивні результати. Тому призначення ротованої людини є абсолютно правильним. На нашу думку, аби ці начальники змінювалися кожні пів року, біло б ідеально. Безумовно, громада в першу чергу повинна контролювати максимально прозорі і ефективні призначення на такі важливі посади, але не менш важливим є контролювати роботу таких посадовців і вимагати результат. Тому ми вітаємо призначення нового начальника – буде з кого спитати. І закликаємо групу активістів не займатися “політичним піаром”, а дати новому начальнику попрацювати, а вже потім разом будемо питати з нього результат", – ідеться у заяві фракції облради, опублікованій «Прочерком».

Підтримала кандидатуру Лютого також фракція "Партії ветеранів Афганістану". Її позицію пояснив сайту «ІнфоМІСТ» голова фракції Олександр Рибченко. Він, зокрема, зазначив, що керівник Нацполіції має призначатися за фаховими показниками, а не обиратися громадськістю.

– Я думаю, що громадськість не має обирати на посади силових структур керівників. Мають конкурувати фахівці, і обиратися кращий, – каже Рибченко. – Потрібно будь-яку людину вислухати і зробити свої висновки. А ця група активістів… Це не зовсім представницька група  всіх Черкас. Їх не вибрали на виборах, і тепер вони представляються громадськістю. Яким би не був Лютий, але людина дослужилася до полковника, займав високі посади… Ніхто не має права ображати одне одного, а тим більше офіцера такого рангу. Сьогодні в ГУНП у Черкаській області фахівців нема. І я хочу, щоб усе повернулося на краще.

Натомість різко проти виступили у фракції "Свобода". Свободівці навіть зареєстрували проект рішення щодо неприпустимості призначення Лютого на посаду начальника Головного управління Національної поліції України у Черкаській області. Окрім скасування призначення Лютого, вони просять Авакова та Деканоідзе «зважено підходити до кадрових рішень такого рівня із врахуванням позицій громадськості у подальшій діяльності».

Поки що ніяк не афішувала свою позицію партія "Батьківщина". Жодних заяв щодо Лютого на офіційному сайті політичної сили немає.