12:47 / 04.11.2016 Общество

У суді зачитали обвинувальний акт колишньому меру Тального Біленку

Зранку в четвер, 3 листопада, у Тальнівському суді слухається справа про незаконну приватизацію Тальнівського КХП. У першому ряду сидять колишні керівники підприємства Геннадій Безчасний, Анатолій Шутко та колишній мер Тального Олександр Біленко, передають "Вісті Черкащини". Саме їх прокуратура звинувачує в передачі підприємства в приватні руки борошномельного олігарха Олександра Короткова. Суддя Дмитро Дьяченко надає слово прокурору Івану Луговому. Той зачитує обвинувальний акт.

– Геннадій Безчасний звинувачується за статтею 364 частина друга – зловживання владою або службовим становищем. Своїми діями на посаді керівника він завдав державі значної матеріальної шкоди – 17 мільйонів 510 тисяч гривень чим спричинив важкі наслідки, – каже прокурор. – Безчасний не повідомив справжнього власника – державу про спробу відчуження її майна.

– Геннадій Олександрович, ви визнаєте свою провину? – запитує суддя.

– Ні, – каже підсудний.

Ті самі звинувачення зачитуються Анатолію Шутку. Він теж не визнає своєї провини. Безчасному і Шуткові загрожує від 3 до 6 років позбавлення волі.

Олександра Біленка звинувачують за іншою статтею – 366 частина друга. Це службове підроблення. Максимальне покарання – від 2 до 5 років позбавлення волі. Він підписав рішення про видачу свідоцтва на право приватної власності на державне майно для структур Короткова.

Суддя запитує його про посаду.

– Пенсіонер, – каже Біленко. – Я вимушений був піти з посади під тиском. Я вперше в такому ідіотському становищі, – каже Олександр Федорович. – Справді я підписав це рішення, але його ухвалили на виконкомі, де мене взагалі не було. Звісно, своєї провини не визнаю.

Прокурор пропонує слухати справу в такому порядку: спочатку письмові документи й матеріали, потім – свідків, а потім сторону обвинувачення.

Адвокат Андрій Вовк загалом погоджується, але пропонує для початку провести експертизу.

– Ніхто не знає справжньої вартості майна, відчуження якого закидають моїм підзахисним. Сума збитків – 17 з половиною мільйонів узята зі стелі. Експертизи відчуженого майна ніхто не проводив. Суд має встановити справжній розмір завданої шкоди.

– Ми зараз обговорюємо порядок дослідження доказів, – втручається суддя. – Клопотання будуть згодом.

Як тільки настає черга заявити про клопотання, піднімається прокурор.

– Ваша честь, о 12 годині вже маю бути в Черкасах. Там мене залучили до іншої справи.

– Що, в Черкасах немає більше прокурорів? – дивується суддя. Втім погоджується на перенос слухання.

Потім іде в дорадчу кімнату.

– Я хочу прискорити процес, – говорить Біленко.

– А я оце навмисне прийшла послухати, чи пише Стригун правду, – каже в перерві депутат міськради Світлана Лабза.

– Коли закінчиться справа – послухаєте, – відповідає екс-мер.

– Справа слухатиметься 24 листопада о 10 годині, – оголошує суддя Дьяченко.

Геннадій Безчасний каже, що не зможе бути присутнім.

– Я їду на лікування.

– Довідку маєте?

– Ще ні.

– Як матимете, тоді будемо говорити.

Юрій СТРИГУН