18:30 / 30.09.2016 Общество

Марина Порошенко презентувала прикладну модель бібліотеки нового зразка для української школи

30 жовтня, у Всеукраїнський день бібліотек, Дружина Президента України, Голова Благодійного Фонду Порошенка пані Марина Порошенко разом із Міністром освіти і науки України Лілією Гриневич та головою Запорізької ОДА Костянтином Брилем презентували проект шкільної Медіатеки – бібліотеки нового зразка – як складової частини трирічного науково-педагогічного експерименту в Запорізькій області, повідомляє "Багнет".

Уже до кінця цього року традиційна бібліотека однієї з сільських шкіл регіону– гімназії «Престиж» – буде реконструйована у сучасну Медіатеку. Зокрема, приміщення матиме сучасний комфортний дизайн та надаватиме більш широкий спектр послуг. Оновлена бібліотека буде обладнана комп’ютерами з доступом до мережі Інтернет, матиме принтер, ксерокс, а також зручний інтерактивний простір (зона відпочинку).

Пані Порошенко наголосила, що подібні інтерактивні центри є нормою у навчальних закладах світу і мають стати орієнтиром для українських шкіл: «Проект Медіатеки, який ми презентуємо, це практична модель для будь-якої школи, яку можна брати й втілювати у життя. Нами прораховані всі необхідні роботи, розроблений кошторис і ми пропонуємо українським школам долучатися, брати ці документи, адаптувати під свої умови і разом робити навчання дітей сучасним».

За словами Міністра освіти і науки України пані Лілії Гриневич, сучасна бібліотека має стати простором для реалізації освітніх можливостей кожної дитини, враховувати її індивідуальні особливості: «Саме тому, вона має бути не лише місцем для зберігання книжок, а й інтерактивним центром, що оточить усіх відвідувачів інформацією високої якості. Цей проект створив прикладну модель, за якою можна буде облаштувати Медіатеки в школах по всій Україні».

Голова Запорізької обласної державної адміністрації Костянтин Бриль зауважив, що вартість створення такої Медіатеки, яка поєднує в собі не лише навчальні, а й релаксаційні функції, складає близько 375 тис. грн.: «Як очільник області можу сказати, що такі кошти можуть бути підйомними для бюджетів не тільки великих міст, таких як Запоріжжя, а в умовах децентралізації й для активних і прогресивних громад. І я впевнений, що своїм прикладом Запорізька область доведе, що доступне інклюзивне освітнє середовище не тільки можливе, а й вкрай ефективне».

Під час презентації учасники звернули увагу на ключових перевагах бібліотек нового зразка. Серед них – по-перше, фінансова доступність (при плановому й раціональному підході); по-друге, швидкість реалізації (такий проект можна реалізувати за кілька місяців); по-третє, і головне,  привабливість школярів порівняно з традиційними бібліотеками.