15:45 / 01.04.2016 Общество

Ветерани АТО викликають міністра оборони до суду

«За день-два пан Полторак має отримати повістку, – заявляє ветеран батальйону «Донбас» Сергій Васильєв (позивний «Призрак»). – Ми домагаємося лише одного: щоб Міноборони припинило банкрутити оборонні виробництва і займатися підкилимними інтригами, поки наші побратими гинуть на фронті».

Про це повідомляє ПІК.

Позов, відповідачем якого є Міністерство оборони, був направлений відразу до двох судів – Окружного адміністративного суду та Солом’янського районного суду м. Києва. У якості третіх осіб у позові фігурують міністр оборони Степан Полторак та заступник міністра Ігор Павловський.

– Бійцям на передовій не вистачає озброєння, військової техніки і навіть боєприпасів, – прокоментував ситуацію ветеран АТО і засновник благодійного фонду «Разом Сила»Сергій Васильєв. – 70% людських втрат відбувається як раз через те, що хлопцям немає ані чим стріляти, ані з чого стріляти. А міністерські оборонні заводи в цей час просто стоять! В нас є статистика: зараз вони завантажені лише на 15% потужностей. Найбільший технічний концерн Міноборони «Техвоєнсервіс» намагалися штучно обанкрутити – 1 січня цього року він мав бути визнаний банкрутом. Концерн відстояли, 22 лютого там навіть був офіційно проведений конкурс на посаду керівника – я маю на увазі постійного керівника, бо до цього за два роки тимчасове керівництво там мінялося одинадцять разів. Апотім Міністерство раптом вирішило наплювати на цей конкурс. На початку березня міністр Полторак своїм наказом призначив головою «Техвоєнсервіса» генерал-майора Замотаєва – людину, яка взагалі не приймала участі у конкурсі і не має досвіду роботи.

– Як Ви гадаєте, чим було мотивоване це рішення Міністерства?

– У мотивах нехай розбирається суд. Ми домагаємося просто дотримання закону. За законом Міністерство оборони має організовувати оборону країни, а не розвалювати військові підприємства. Розумієте, це ж величезні гроші – якщо заводи «Техвоєнсервіса», як то кажуть, пустити на розпил, то на одному металобрухті хтось покладе у свою кишеню мільярди. А новий голова Замотаєв одним з перших своїх розпоряджень наказав розширити відділ продаж і відділ металобрухту. Це треба бути сліпим, щоб не побачити, до чого воно йде.

– Ви вважаєте, його покривають у керівництві Міноборони?

– Якщо Міноборони раптом нехтує результатами конкурсу, який воно само і оголосило, очевидно, це комусь треба. І якщо на посаду голови ставлять «ліву» людину в обхід цього конкурсу – це теж явно комусь треба. Це не двірника призначити – цекерівник найбільшого концерну Міноборони. У «Техвоєнсервіса» величезна база – і виробнича, і наукова, він може робити все, ремонтувати військову автомобільну техніку, виготовляти і ремонтувати засоби зв’язку, системи РЕБ (радіоелектронної боротьби – прим. ред.) та багато інших потрібних для армії речей. Останні півроку він це і робив – люди підняли виробництво, концерн почав розраховуватися з боргами по зарплаті, виконувати замовлення для фронту. І не тільки замовлення: виробництво – це ж робочі місця, в тому числі і для бійців, що повертаються з АТО. Техніку, яку вони ремонтували там, вони можуть ремонтувати тут, на «гражданці», на потужностях «Техвоєнсервісу». А що тепер? Міністерство викинуло попереднє керівництво, при якому концерн запрацював, і поставило з подачі заступника міністра Павловського людину, яка отримала генеральські погони від Януковича і на підприємствах Міноборони досі і тижня не працювала. Там дуже кумедно вийшло: на роботу в Міноборони Замотаєва прийняли 3 березня, а вже 4 березня призначили ТВО гендиректора «Техвоєнсервису». Люди, робітники концерну стали обурюватися, написали навіть відкритого листа – Президенту, секретарю РНБО, міністру Полтораку. Їх ніхто не почув. Тому зараз поданий позов до суду з вимогою оприлюднити результати конкурсу і призначити головою концерну переможця, як то зазначено законом.

– У позові у якості третіх осіб зазначені міністр Степан Полторак і його заступник Ігор Павловський. Як ви гадаєте, вони дійсно з’являться у суді?

– Повістки вони повинні отримати вже через день-два. А от чи з’являться особисто, чи пришлють когось віддуватися замість себе – це ми і побачимо. Я можу сказати одне: я і мої бойові побратими там будемо. І робітники «Техвоєнсервісу» теж. Спочатку ми планували вийти на мітинг перед будівлею Міністерства, але зараз політична ситуація така, що будь-який «майдан»  може дестабілізувати правопорядок. Ми не хочемо грати на руку путінським провокаторам, у нас ще є можливість домогтися правди іншим шляхом – через суд. «Техвоєнсервіс» – це вже остання крапля, нам вже обридлі ці корупційні оборудки з боку Міноборони. Я це вже казав на прес-конференції, яка нещодавно проходила, і скажу ще раз: на АТО виділяються величезні гроші, але їх елементарно розкрадають. Десять мільйонів було виділено минулого року на безпілотники – де вони, ці безпілотники? Їх для бійців покупають волонтери, за свої власні кошти. Техніку ми теж ремонтуємо самі. А чим займається Міністерство оборони? Готує свої заводи на металобрухт, ділить гроші і пропихує генералів Януковича на тепленькі місця. А у нас на передовій у цей час люди гинуть! Тому я особисто дуже сподіваюся побачити у суді Полторака і Павловського. Вони керують Міністерством, всі ці корупційні схеми не можуть проходити мимо них. Або міністр та його заступник заплющують на них очі – тоді це халатність і службова непридатність, або вони самі у них зав’язані. І в обох випадках вони повинні відповідати перед законом.