10:35 / 26.10.2015 Общество

ГОЛОВА ЦВК М.ОХЕНДОВСЬКИЙ: "ВИБОРЧИЙ ПРОЦЕС, У МАРІУПОЛІ ТА КРАСНОАРМІЙСЬКУ ЗАВЕРШИТЬСЯ ТІЛЬКИ ГОЛОСУВАННЯМ І ВСТАНОВЛЕННЯМ РЕЗУЛЬТАТІВ ВИБОРІВ"

25 жовтня Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський провів робочу зустріч з Надзвичайним та Повноважним Послом  США в Україні паном Джеффрі Пайєтом, Надзвичайним та Повноважним Послом  Канади в Україні паном Романом Ващуком та Надзвичайним та Повноважним Послом  Великої Британії в Україні пані Джудіт Гоф. В заході також взяв участь Директор Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні пан Пітер Ербен.

Як зазначив на початку зустрічі Посол  США в Україні пан Джеффрі Пайєт, під час усього процесу підготовки чергових місцевих виборів 25 жовтня 2015 року Центральна виборча комісія вчергове підтвердила високий рівень своєї компетентності, професіоналізму на неупередженості. Разом з тим, Посол США в Україні висловив стурбованість щодо того, що голосування 25 жовтня не відбулося у містах Маріуполі та Красноармійську Донецької області.

У відповідь на це М. Охендовський зокрема зазначив, що для ЦВК з самого початку виборчого процесу було принципово важливо організувати вибори в Маріуполі, враховуючи, що він є найбільшим за кількістю виборців з усіх міст Донбасу, які перебувають під контролем законно обраної української влади та у яких діє правопорядок, встановлений Конституцією України та законами України. Зрив голосування у Маріуполі та Красноармійську Голова ЦВК пояснив системною протизаконною бездіяльністю окремих членів Маріупольської міської та Красноармійської міської виборчих комісій, які відмовилися передати виборчі бюлетені 213 дільничним виборчим комісіям у Маріуполі та 37 ДВК у Красноармійську. При цьому законність рішення щодо друку виборчих бюлетенів для голосування в місті Маріуполі була встановлена не тільки Центральною виборчою комісією, а і рішенням суду, яке набрало законної сили.

З іншого боку у Красноармійську рішенням суду, прийнятим за п’ять годин до початку голосування, було скасовано рішення міської виборчої комісії щодо визначення виготовлювача виборчих бюлетенів лише на тій підставі, що для друку бюлетенів було обрано фізичну особу-підприємця, а не юридичну особу. Подібні рішення приймалися і багатьма іншими територіальними виборчими комісіями. Їх законність у жодному іншому випадку під сумнів не ставилась. Самі бюлетені, виготовлені для голосування в місті Красноармійську, вимогам закону відповідали повністю. Попри це, такі виборчі бюлетені, навіть будучи отриманими міською виборчою комісією, дільничним виборчим комісіям передані не були.

В обох випадках – Маріуполя і Красноармійська – подальшу юридичну оцінку суспільно-небезпечних наслідків протиправної бездіяльності окремих членів відповідних міських виборчих комісій неодмінно мають дати правоохоронні органи, до яких вже звернулася Центральна виборча комісія з огляду на можливу наявність у такій бездіяльності ознак складу кримінального правопорушення, передбаченого статтею 157 Кримінального кодексу України.

Відтак, як зауважив М. Охендовський, голосування на виборах Маріупольської міської ради та Маріупольського міського голови, а також міської ради та міського голови Красноармійська 25 жовтня, на жаль, відбутися не зможе. Способу дій виборчих комісій у подібних ситуаціях закон про місцеві вибори не передбачає. Отже, тільки Верховна Рада України повинна створити спеціальний юридичний механізм, щоб дати виборцям Маріуполя та Красноармійська можливість реалізувати їхні виборчі права. "Будь-який виборчий процес, який вже розпочався, обовʼязково повинен завершитися голосуванням і встановленням результатів виборів. Зрив голосування внаслідок протиправної бездіяльності окремих членів міських виборчих комісій не змінив юридичного статусу кандидатів, які були висунуті на відповідних виборах. В свою чергу відсутня і юридична можливість завершити розпочаті виборчі процеси без проведення голосування та встановлення результатів виборів ", – додав він.

Цю думку Голови ЦВК підтримали усі присутні на зустрічі Посли іноземних держав, підкресливши при цьому, що такий підхід повністю відповідає міжнародним виборчим стандартам.

У ході подальшого спілкування М.Охендовський поінформував учасників зустрічі, що під час цієї виборчої кампанії окремі територіальні комісії допускали порушення пасивного виборчого права кандидатів, безпідставно відмовляючи в їхньої реєстрації. Деякі ТВК систематично відмовлялися виконувати навіть рішення судів, які зобовʼязували зареєструвати тих чи інших кандидатів, а також рішення самої ЦВК. Центральна виборча комісія, маючи відповідно до закону повноваження скасовувати незаконні рішення ТВК і вирішувати подібні питання по суті, в деяких випадках витребовувала документи кандидатів і реєструвала кандидатів своїми рішеннями.

– Для нас дуже важливо, що в усіх випадках звернень щодо безпідставних відмов в реєстрації усупереч рішенням судів та самої ЦВК, Комісії вдалося відновити порушені виборчі права кандидатів та місцевих організацій партій, незалежно від їхніх прізвищ та назв. Ми з колегами також відзначаємо, що в усіх випадках оскарження постанов Комісії на цих місцевих виборах адміністративні суди підтвердили їх правомірність, – наголосив Голова Комісії.

Відповідаючи на одне із запитань, він також зупинився на проблемах, які потребують врегулювання в контексті підготовки до майбутніх виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей. Зокрема, – про передумови, дотримання яких необхідне для їх проведення за українським законодавством та відповідно до міжнародних виборчих стандартів.

– Очевидно, що майбутні місцеві вибори в окремих районах Донбасу матимуть свою специфіку, яка не властива іншій території нашої держави. Саме спеціальний закон, про необхідність розробки та ухвалення якого сьогодні йдеться, якраз і стане адекватним інструментом врегулювання усіх таких специфічних питань. Це буде закон одноразового використання, так званий закон ad-hoc. Хотілося б, щоб при його розробці були враховані і пропозиції та досвід Центральної виборчої комісії, – зазначив М.Охендовський.

Співрозмовники також обмінялися думками щодо можливих варіантів участі тимчасово переміщених осіб у майбутніх місцевих виборах в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Своєю чергою Посол США пан Джеффрі Пайєт відзначив, що в цілому нинішній виборчий процес в Україні організований на досить високому рівні: "Роль ЦВК в цьому – безпрецедентна". Тож Посол США, високо оцінивши зусилля Комісії, спрямовані на повне забезпечення реалізації виборчих прав громадян, наголосив, що Центральна виборча комісія здобула серйозну репутацію у світі завдяки професійному проведенню виборчих кампаній в новій Україні.

А повертаючись до ситуації в Маріуполі та Красноармійську, особливу стурбованість щодо якої підтримали всі присутні, він висловив переконання, що: "В Україні знайдуть вірне та ефективне рішення, яке дозволить вже найближчим часом відповідно до міжнародних виборчих стандартів провести місцеві вибори в тих населених пунктах, де голосування 25 жовтня не відбулося".

На завершення зустрічі Голова Комісії подякував Послам США, Канади та Великої Британії за постійну підтримку з боку урядів їхніх держав під час організації виборів в Україні. Та додав, що без такої допомоги, зокрема без плідного співробітництва між ЦВК  Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES), підготовку їх проведення Центральній виборчій комісії було б здійснювати набагато складніше.