17:15 / 16.10.2015 Общество

Голова ЦВК М.Охендовський: "Друк бюлетенів без включення до них всіх кандидатів, які мають право бути там зазначеними, є нецільовим використанням бюджетних коштів"

Центральна виборча комісія констатує проблеми з друком виборчих бюлетенів 7 комісіями на місцевих виборах. Про це на брифінгу в п'ятницю розповів голова ЦВК Михайло Охендовський.

"Ще 1 жовтня по закону мав завершитися етап реєстрації кандидатів. Не у всіх випадках це питання прийняли в законний спосіб. Ця обставина, в свою чергу, ускладнила ситуацію з друком виборчих бюлетенів для окремих місцевих виборів. Можна сказати, що на сьогодні є сім потенційно "гарячих точок", де буде складна ситуація з друком бюлетенів", - сказав він.

Так, за його словами, Харківська обласна виборча комісія всупереч закону навіть вирішила розпочати друк бюлетенів без реєстрації кандидатів в депутати Харківської обласної ради від місцевої організації однієї із політичних партій. ЦВК своєчасно скасувала відповідне рішення цієї виборчої комісії. Тож друк незаконних бюлетенів там зараз не здійснюється.

- Абсолютно зрозуміло, що друк бюлетенів без включення до них всіх кандидатів, які мають право бути там зазначеними, є нецільовим використанням бюджетних коштів, за що законодавством України передбачена невідворотня кримінальна відповідальність, - наголосив Голова ЦВК.

Разом з тим, бюлетені для цілої Харківської області через систематичні порушення законодавства з боку Харківської обласної виборчої комісії не затверджені і не передані до друку до цього часу.