13:08 / 03.09.2015 Общество

Порошенка та Яценюка звинуватив у державній зраді генпрокурор

У ст. 157 Конституції написано, що в умовах воєнного стану Основний Закон не змінюється...

Перший генеральний прокурор України та донедавна суддя Конституційного суду Віктор Шишкін розповів Тижню, що владі не слід змінювати Основний закон країни.

«Немає жодної доцільності змінювати Конституцію в такий спосіб, як це було зроблено. Ані в такий, ані в будь-який інший. Конституція на те і є Конституцією, щоб бути недоторканним тілом. Візьмімо Конституцію Сполучених Штатів Америки. Її ніхто не змінював уже близько 230 років. До неї лише вносилися доповнення», - сказав він, коментуючи попереднє голосування Верховної ради за внесення змін до Конституції щодо децентралізації та статусу окремих районів Донбасу 21 серпня.

За його словами, влада зараз займається змінами до Конституції, щоб прикрити свою бездіяльність.

«Навіщо знадобилося цим займатися сьогодні Порошенкові та Ко? Я думаю, що нероби, які сидять у нього на вулиці Банковій, і нероби, що сидять у Яценюка на вулиці Грушевського, — два чоботи пара. Затіяли цю авантюру, щоб прикрити свою бездіяльність. За півтора року один і за рік другий нічого не зробили з того, що наобіцяли. Не втілено в життя нормальних проектів, не проведено жодних реформ. Ані адміністративної, ані податкової, ані пенсійної, ані економічної, ані правової, ані судової, ніякої. Лише розмови та розмови. І щоб усе це замазати (підмарафетити), вони вирішили скерувати свої нібито зусилля на конституційні зміни, які й задарма нікому не потрібні», - пояснив Шишкін.

За його словами, якби в Україні не було війни, то можна було б заплющити очі, нехай втішаються владою.

«А оскільки в нас війна і маємо всі умови для введення воєнного стану, бо згадайте, всі, хто виступав на позачерговому засіданні парламенту включно з головою ВР, вживали у своїх промовах слово «війна» чи «агресія», то представники вищої влади, вибачте, ще й цинічно плюють на чинну Конституцію, де в ст. 157 написано, що в умовах воєнного стану Основний Закон не змінюється», - зазначив Шишкін.

Також він назвав зрадою 18-пункт перехідних положень.

«Знаменитий їхній пункт 18 перехідних положень — це взагалі зрада. Хай там що вони приховують і хоч за якими словами ховаються, що «немає статусу», «є особливості місцевого самоврядування», суті це не змінює», - вважає Шишкін.