14:04 / 29.07.2015 Общество

Радіоведучі Карпова та Єгоров не спатимуть 55 годин заради рекордного ефіру про Кузьму

Маленькі люди роблять великі справи. У житті Андрія Кузьменка (Кузьми) таких людей було чимало і саме він надихав їх на втілення неймовірних ідей. 

 Житомирянка Юлія Карпова із Кузьмою познайомилася кілька років тому, коли перед концертом у драмтеатрі, він завітав на прямий ефір  у радіостудію. Дівчина згадує, що спілкування тоді було дуже простим, а після ефіру залишилися лише приємні враження. Після цього Юля відправилася на концерт, де зі сцени лідер гурту «Скрябін» зізнався, що в Житомирі виступає раз на 22 роки.  У грудні 2014 року він знову завітав у Житомир, але до того часу Карпова вже встигла подружитися з ним.  Каже, що вони часто телефонували одне одному, переписувалися і ділилися планами.  Дівчина  розповіла Кузьмі і про свій задум, а він без вагань підтримав її.

«Якось я шукала в інтернеті необхідну інформацію для роботи на радіо і наткнулася на статтю про те, що колеги із  «Русского радио» двічі встановили світовий рекорд. Вони безперервно працювали в ефірі протягом 52 годин, - розповідає Юлія Карпова, за плечима якої 5 років досвіду радіоведучої. -  Тоді подумалося, що ми на своєму  радіо можемо зробити щось подібне, але все закінчилося на рівні розмов із керівництвом,  однак  я поставила собі за мету все-таки побити цей рекорд будь-якою ціною. Згодом Кузьма запустив своє радіо  S.R.A.K.A.,   де крутив виключно хорошу і якісну музику, на якій виріс сам. Подумала, що, ймовірно, завдяки найдовшому ефіру можна буде розкрутити його новий проект, тому поділилася своєю ідеєю. А він мені сказав: «Все, мала, робим». Ми обговорювали формат і деякі організаційні питання, писали листи на пошту і 13 лютого мали зустрітися з цього приводу, а 2 лютого його не стало. Я в це досі повірити не можу.  Довго не могла повернутися до  ідеї про встановлення рекорду, а потім написала ще одному радіоведучому – Дмитру Єгорову. Просто він теж родом із Житомира, знав Кузьму  і напевно б не відмовився допомогти мені. Так і сталося. Фактично з того моменту і до 17 серпня ми маємо менше двох місяців, аби підготуватися до програми».

Єгоров став не лише співведучим Юлії на 55 годин радіоефіру, але й взяв на себе частину роботи з організації.   
 
«Це світовий рекорд! Це само по собі круто! Можна залишити реальний слід в історії,  а потім щось дітям розказати з нормального та й перед знайомими похвалитись, - пояснює Дмитро своє рішення долучитися до проекту. -  Себе так само на стійкість перевірити, бо деякі люди, коли дізнались про час рекорду, сказали, що я ідіот. Це свого часу хотів зробити Кузьміч. Оскільки я й надалі веду його радіо і опікуюсь ним, то вибору у мене не було.  Це мій обов'язок перед Андрієм, як перед колегою і другом».

Дмитро відзначає, що разом з Карповою їм довелося збирати все до купи – людей, інформацію і себе врешті-решт.  Переконані, що їм точно вдасться встановити рекорд і вже подбали про те, аби все відповідало вимогам і було відповідним чином зафіксовано.

«У нас є список гостей – це 30-40 людей, які були добре знайомі з Кузьмою.  Кожен  в ефірі  розповідатиме свої історії. Хтось прийде особисто, з кимось спілкуватимемось телефоном чи скайпом.  Наразі ми узгоджуємо, коли кому зручніше прийти. Будуть колеги Андрія по сцені, батьки, друзі шкільні, кум. Думаю, що все буде дуже круто і драйвово – саме так як би то зробив Кузьма,- додає Юлія. – Стартуємо 17 серпня у понеділок і далі тримаємось вівторок та середу. Обрали такі дні, щоб максимальна кількість людей могли нас почути. Між іншим, ми хочемо встановити ще один рекорд – найбільша одночасна кількість слухачів онлайн-радіостанції. Нас траслюватиме на своєму сайті «Українська Правда», буде встановлена веб-камера, фотозвіт викладатимемо у соцмережах і само собою буде аудіо-запис. Працюватимемо в режимі реального часу. За умовами щогодини маємо 5 хвилин на перепочинок, або можна працювати кілька годин поспіль без перерв, а тоді взяти одразу 30 хвилин. Можна пити каву, а туалет, харчування – лише під час перерв. До речі, радіо транслювало багато класної музики, але там принципово не було композицій «Скрябіна».  За ці 55 годин у перервах ми будемо вмикати пісні  Кузьми, деякі з яких  звучатимуть вперше».



Юлія Карпова розповідає, що під час підготовки ефіру вони з Дмитром Єгоровим неодноразово спілкувалися з мамою Андрія Кузьменка, радилися. Вона абсолютно підтримує їх прагнення і навіть сама інколи пропонує, яких гостей варто було б запросити.

«Про Кузьму веселі історії в нашому ефірі  у студії в Києві розповідатимуть письменниця Ірена Карпа, Лесик із гурту «Дзідзьо», лідери гуртів «СКАЙ» і «Табула Раса», Марічка Бурмака і багато інших. Люди готові приходити і вдень, і вночі. Крім спілкування з гостями та пісень,  будуть вставки у вигляді псевдореклами. Важливо, що саме 17 серпня в Кузьми День народження, тому цей рекорд ми присвятимемо йому », - наголошує Карпова.

Дівчина каже, що особливо до ефіру не готується і досвід «неспання» у неї є. Так само допоможуть і Дмитру 8 років його роботи на радіо та різних нічних проектах.  



«Мені вже довелося не спати десь 40 годин. В принципі тримався непогано. Зараз  працюю в звичному ритмі. Хіба що періодично Юлю дресерую на те, щоб якимсь чином вона в ефірі тримала мій тонус, - жартує Дмитро. -  Мала дуже балакуча, її перетриндіть неможливо. І ще у нас, судячи з усього, геть зовсім знесло дах і ми просто хочемо то зробити за будь-яких обставин».

Щоправда, за словами Єгорова, до цього в його житті був лише один рекорд, коли   на Чемпіонаті міста з баскетболу серед учнів 5-6 класів  обіграли  команду із рахунком 101:0.  Нині на рекорд, окрім Кузьми, пішов лише б заради мами.

 Юлія ДЕМУСЬ