12:30 / 30.06.2015 Общество

Кожен громадянин має право на право

Безпідставна заборона права на страйк усім державним службовцям порушує основоположні права людей у сфері трудових відносин та значною мірою знижує захищеність державних службовців від порушення їх конституційних прав, вважає Ігор Шишко.

Студент Ігор Шишко обґрунтовано довів те, що держслужбовці в Україні мають право на страйк.

Про це інформує Багнет.

Працездатний громадянин повинен знати свої трудові права і вміти їх захищати, вважає Шишко, студент Полтавського юридичного інституту НЮУ імені Ярослава Мудрого. Право на страйк є одним із основоположних прав кожної людини і громадянина та одним із найдієвіших методів боротьби працівників за свої економічні та соціальні інтереси, котрі становлять невід’ємний елемент демократичного суспільства.

Згідно з Основним Законом України: «Порядок здійснення права на страйк встановлюється законом з урахуванням необхідності забезпечення національної безпеки, охорони здоров’я, прав і свобод інших людей». Страйк застосовується як крайній засіб вирішення колективного трудового спору і може бути розпочато, якщо примирні процедури не привели до вирішення колективного трудового конфлікту.

Проте українське законодавство забороняє держслужбовцям проводити страйки, з чого можна зробити висновок, про те, що законодавець даною статтею обмежив конституційні права державних службовців, а саме - право захищати свої інтереси за допомогою страйку, що явно суперечить засадам конституційного ладу Україні, переконаний Ігор Шишко. Заборона страйку суперечить не тільки конституційним засадам нашої держави, а й вступає в протиріччя з міжнародною практикою забезпечення прав людини. Оскільки відповідно до міжнародних стандартів захисту трудових прав державні службовці мають право на страйк у мирний час. Державним службовцям гарантується право на страйк законодавством багатьох країн, серед яких Франція, Італія, Швеція, Греція. В деяких країнах встановлені обмеження для держслужбовців на проведення страйків, але такі обмеження стосуються тільки певних категорій працівників.

Відповідно до пункту 4 статті 6 Європейської соціальної хартії ETS N 163, яка була ратифікована Україною 21 грудня 2006 року, державні службовці можуть користуватися правом на страйк. Таким чином хоча стаття 44 Конституції України і дозволяє заборону страйків на підставі закону, проте таке обмеження може стосуватися лише окремих категорій державних службовців, від яких залежить національна безпека, державні інтереси та забезпечення життя і здоров’я людей.

Безпідставна заборона права на страйк усім державним службовцям порушує основоположні права людей у сфері трудових відносин та значною мірою знижує захищеність державних службовців від порушення їх конституційних прав, вважає Ігор Шишко.