00:11 / 21.05.2015 Общество

Українські депутати - безхребетні слимаки?

Таке враження, що залишають певний люфт для домовленостей з Путіним, "ЛНР" та "ДНР" під час переговорів.

Зараз держава не сприяє розвитку української мови. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав колишній народний депутат Олександр Доній.

Політик вважає, що на це може бути дві причини. "Таке враження, що залишають певний люфт для домовленостей з Путіним, "ЛНР" та "ДНР" під час переговорів. Або це не розуміння того, що українська мова є одним з елементів захисту інформаційного, гуманітарного простору. У депутатів здебільшого немає сили волі. Вони безхребетні. Неспроможні проявляти характер для супротиву. Зокрема у мовному питанні. По закону міністри мають володіти державною мовою. Коли у парламенті призначали на ці посади іноземців, це нікого не бентежило. Ніхто не наважився піднімати цю тему. Так і тут", - зазначив він.

За словами екс-нардепа, зараз українізація відбувається лише знизу. "Депутати постійно позиціонують себе як справжні українці. Але говорити і робити – це дві різні справи. Багато розказували про європейський вибір, однак ми бачимо, який результат. Треба дивитися, що відбувається – олігархат продовжує збагачуватися, а залежність від російського тиску в геополітиці досі лишається. У гуманітарній сфері теж не все гаразд", - зауважив Доній.

Нагадаємо, Верховна Рада провалила законопроект, який би примусив чиновників складати іспит з української мови.