10:30 / 24.07.2014 Общество

Кандидат Зубко на должность главы Житомирщины причастный к бизнес-клану Януковича

22 липня у приміщенні Інформаційного простору MAIDAN PRESS CENTER відбулася прес-конференція за участі Житомирської громади. Остання обурена тим, що київська влада під керівництвом нардепа-сумісника Геннадія Зубка бажає захопити владу на Житомирщині. Нині Житомирщиною керує Сидор Кізін, людина, що пройшла нещодавній Майдан.

Учасники прес-конференції заявили, що вони проти зміни керівництва, адже ті зрушення, які розпочала команда голови ЖОДА, вже дали видимі результати. Останнім часом відбулося перекриття корупційних систем, зменшення податкового тиску на бізнес, заміна старих «регіональних» управлінців тощо.

Активіст Михайло Зінченко після прес-конференції сказав: “Житомирську область може очолити людина, яка причетна до режиму Януковича”.

Активісти викрили бізнесові зв’язки між погодженим Кабміном на посаду голови Житомирської облдержадміністрації Сергієм Машковським та “Заслуженим працівником сільського господарства” Сергієм Присяжнюком, якому це звання присвоїв Віктор Янукович Указом №655/2013.

Як відомо, житомирянин Машковський є директором ТОВ «Полісся Моторс Груп». Компанія «Сольдіс» - одна із засновників згаданого товариства, переважною часткою якої володіє підприємство «Югекотоп». А “Югекотопом” керує підприємство «ОрексімХолдингсЛімітед», зареєстроване у Кіпрі.

“Саме у Кіпрі – горезвісній офшорній зоні для відмивання грошей – діяли більшість компаній, через які збагачувалася родина тирана Януковича. Директор “Орексіма” і визнаний особисто Януковичем аграрій Сергій Присяжнюк, який має спільний бізнес із претендентом на крісло очільника області, із зрозумілих причин також користується послугами держави Кіпр і не сплачує податки в Україні”, - наголосив представник ВО “МАЙДАН” Валерій Нагребельний.

Активісти посилаються на авторитетне видання “Цензор.нет”, у статті якого “Югекотоп” називають “податковою ямою” для мінімізації податкових зобов’язань.

“З одного боку, дивує, для чого великому кіпрському підприємству потрібний житомирський бізнес-партнер. Але все стає на місця, коли бачиш, хто стоїть за непублічним депутатом Житомирської міської ради Машковським. Ні для кого не секрет, що його лобіює нинішній перший заступник голови Адміністрації Президента України Геннадій Зубко. Вплив Зубка можна порівняти із восьминогом, який своїми щупальцями намагається поглинути Житомирську область і створити тут власну офшорну зону”, - застерігають активісти.

У зв’язку з цим звертаються до Люстраційного комітету України, Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України розслідувати причетність житомирського підприємця Сергія Машковського, його лобіста на посаду голови Житомирської ОДА - першого заступника голови АПУ Геннадія Зубка до відмиття “брудних” грошей через фігурантів кримінального провадження № 32013160000000034. У цій кримінальній справі, підкреслюють активісти, зокрема, вказуються вищезгадані підприємства.