16:35 / 16.10.2020 Общество

Зимовий час в Україні 2020: коли та як перевести годинники

Цього місяця традиційно українці перейдуть на зимовий час, перемістивши стрілки годинників.

Кожної осені в Україні переводять стрілки годинників на зимовий час. Традиційно це відбувається наприкінці жовтня.

Коли Україна перейде на зимовий час – дата

Перехід на літній або зимовий час в Україні відбувається згідно із постановою Кабінету міністрів №509 "Про порядок обчислення часу на території України" від 13 травня 1996 року, передає unian.ua. Датою переходу на зимовий час, зокрема, визначено останню неділю жовтня.

Відповідно, переведення часу в 2020 році відбудеться у ніч з суботи, 24 жовтня, на неділю, 25 жовтня. Цієї ночі о 4:00 українці перемістять стрілки своїх годинників на одну годину назад. Завдяки цьому ніч стане на годину довшою й буде більше часу для спання.

Варто уважно стежити за часом і не забути перевести годинники, адже 25 жовтня в Україні мають відбутися місцеві вибори. Однак цей момент полегшує те, що більшість сучасних гаджетів запрограмовані на автоматичне переведення годинників.

Переведення стрілок годинників: звідки пішла традиція
Вперше переводити годинники у 1784 році запропонував тодішній посол США у Франції Бенджамін Франклін з метою економії свічок. Запровадження ж системи літнього "часу" приписують англійцю Вільяму Віллетту.

Сезонне переведення годинників загалом обґрунтовують необхідністю подовження світлового дня. Відповідно, перехід на літній та зимовий час прийнято вважати економію електричної енергії та ресурсів.

Як переведення часу впливає на людей

Перехід на зимовий час або на літній є певним шоком для людського організму. Адже з одного режиму дня, й зокрема сну, одномоментно потрібно перелаштуватися на інший розпорядок, що для багатьох людей непросто.

Так, у особливо чутливих людей переведення годинників може викликати дратівливість, перепади настрою та навіть депресію. Нелегко, зокрема, доводиться людям, які страждають від серцево-судинних і хронічних хвороб – у них можуть загостритися проблеми зі здоров’ям.

Перехід на зимовий час: як полегшити
Готуватися до переходу на зимовий час потрібно заздалегідь, аби вплив переведення годинників був менш болісним та стресовим.

Свій організм також варто готувати до іншого режиму сну. Зокрема, за тиждень до переведення часу слід почати лягати спати трохи пізніше: спершу йти спати на 15 хвилин пізніше, а далі поступово "зсувати" графік ще на 15 хвилин.

У зв’язку із цим потрібно добре висипатися. Так, дорослій людині для повноцінного відпочинку треба щонайменше 7-9 годин сну, а дітям – 9-10 годин.

Крім того, фахівці радять перейти на здоровий раціон харчування. Не треба навантажувати організм алкоголем і шкідливою їжею, а також пити багато рідини.