20:53 / 14.09.2020 Общество

Справа "вагнерівців": "спустити пар" і не нашкодити репутації країни

Тема "вагнерівців", яка не сходить з медійних  просторів України впродовж тривалого часу, сьогодні набула ще більшого наголосу. Під Верховною Радою мітингувальники вимагають створення тимчасової слідчої комісії з розслідування цієї справи.   Нагадаємо, 7 вересня на офіційному порталі Верховної Ради України було зареєстровано петицію з вимогою створити ТСК щодо розслідування зриву операції із затримання терористів з ПВК Вагнер. А вже вчора, 13 вересня, ця петиція зібрала 25 тисяч голосів. Зрозуміло, що продовження цієї історії, як і її різнопланове тлумачення беззаперечно матиме місце і стане однією з найбільш затребуваних тем для дискусій і обговорень.

То що ж це:  зрада у верхніх ешелонах влади чи  чергова медійна провокація росіян, яку окремі вітчизняні політичні сили всередині країни намагаються використати у своїх цілях напередодні вже таких недалеких виборів?

    Зрозуміло, що чим ближче ми будемо підходити до дати проведення місцевих виборів в Україні, тим частішими стануть усілякі "гарячі" новини, проведення досліджень з різних інформаційних приводів та їхнє різнопланове, а то і заангажоване коментування експертами. Вірогідно, що і тема "вагнерівців"  мусуватиметься та не зникне з інформаційного простору до завершення виборів.

      Головне завдання усіх політичних партій, зокрема і опозиційних, на будь-якому етапі, а особливо передвиборному, - звернути на себе увагу та засвідчити свою політичну позицію до того чи іншого інформаційного "викиду". Саме тому для розкручування "гарячої" теми задіюють різні ресурси  і майданчики: від інформаційного простору – до масових виступів і зібрань під ВР, офісом президента чи навіть особистим візитом  до нього. Шкода, коли для проведення таких заходів людей використовують "всліпу", як це буває нерідко.

   Та як тут зберегти не лише власне обличчя, а й репутацію країни? Адже піар на історії з вагнерівцями може мати негативний наслідок вже хоча б через те, що у пресі багато явної дезінформації та домислів. На думку голови комітету ВР з національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Заветневича,  уся історія з "вагнерівцями" використовується проти України.

Завдання скомпрометувати Україну будь-яким чином є одним з першочергових для Кремля. Це чудовий спосіб виправдати себе, коли мова йде про відмову брати участь переговорах різних рівнів з питань Донбасу та виконання Мінських угод. Кремль завжди має напоготові різноманітні провокаційні заготовки та приводи, щоб напряму звинуватити Україну та максимально загострити ситуацію і повернути її з користю для себе.

 На заваді розкрутити тему "вагнерівців" ще масштабніше та подати її як "спецоперацію української розвідки" стала ситуація з отруєнням російського опозиціонера О.Навального, яка явно  інформаційно затьмарила вигадану російськими спецслужбами історію з українським слідом.

     Водночас, підозрілим є і той факт, що позиція Росії у цьому питані чомусь співпала з позицією окремих партій у політичному просторі України. Зрозуміло, що усілякі політичні дискусії навколо так званої спецоперації з затримання "вагнерівців" у Білорусі, як і будь-які інші публічні обговорення навколо розвідувальних органів України не можуть відкрито обговорюватися, адже це може нести загрозу безпеці і співробітників спецслужб, і країни загалом.

     На думку окремих експертів та представників опозиційних партій, вирішити усі проблемні питання дозволить  створення Тимчасової слідчої комісії щодо справи "вагнерівців".  Та чи проголосує більшість Верховної Ради за її створення і чи справді виправдаються усі покладені на неї очікування? З огляду на досвід створення та діяльності попередніх тимчасових слідчих комісій,  можна робити висновки, що ці дослідження істотно не впливали ні на політичну ситуацію, ні на вирішення проблеми. Хіба що це допоможе "спустити пар" та зайвий раз попіаритися і звернути на себе увагу окремим політикам та силам, особливо напередодні виборів.

Олександр Корнійчук