11:56 / 12.08.2020 Общество

Склепи адвокатів Дніпропетровщини

Наприкінці 2018 року адвокатську спільноту Дніпропетровщини сколихнули бурхливі події. Димові шашки, блокування будівель, напади «тітушок» на адвокатів та проплачені активісти – так під час Звітної конференції адвокатів Дніпропетровської області 7 грудня 2018 року воювали за право керувати Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури Дніпропетровської області її діючий голова Верба Микола Іванович та новий (і єдиний) кандидат на цю посаду – Самарець Олександр Іванович.

Варто сказати, що історія кар’єрної подорожі пана Олександра досить цікава як з точки зору зміни курсу, так і з точки зору законності, пише korrespondent.net.

Інтерес до його особи у адвокатській спільноті здебільшого виник під час Звітно- виборчої конференції адвокатів Дніпропетровської області у листопаді 2017 року, коли на підставі написаної ним власноруч заяви про бажання бути обраним до органів адвокатського самоврядування його було включено до списку кандидатів та обрано адвокатами більшістю голосів до складу Ради адвокатів Дніпропетровської області.

Пізніше, 7 грудня 2018 року, на загальновідомій конференції адвокатів Дніпропетровської області було висловлено недовіру тодішньому голові КДКА Дніпропетровської області, і Олександр Самарець «виборов» собі цю посаду.

Мабуть, перед тим, як вказувати на незаконність займання Олександром Самарцем посад в органах адвокатського самоуправління, слід навести невелике нормативне обґрунтування.

Відповідно до частини 2 статті 48 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» голова та члени ради адвокатів регіону обираються конференцією адвокатів регіону з числа адвокатів, адреса робочого місця яких знаходиться у відповідному регіоні, відомості про яких включено до Єдиного реєстру адвокатів України, а стаж адвокатської діяльності становить не менше п’яти років. Статтею 50 вказаного закону аналогічні вимоги передбачено до обрання членів та голови КДКА регіону.

Завдяки даним, які потрапили до нас у розпорядження, в тому числі з відкритих джерел (реєстри, дані декларацій), виявилося, що адвокатську спільноту регіону було введено в оману. Як стало відомо нещодавно, на момент конференцій адвокатів регіону 2017 та 2018 року, пан Олександр не мав стажу адвокатської діяльності, необхідного для обрання до органів адвокатського самоврядування відповідно до законодавства. Пан Олександр не вважав за потрібне повідомити спільноту про те, що відомості, які були внесені ним до ЄРАУ та за достовірність яких він ніс особисту відповідальність, не відповідали дійсності, а отже не дозволили зробити правильні висновки щодо правомірності його адвокатської діяльності та претендування на посади в органах адвокатського самоврядування.

Відповідно до інформації, яка міститься у профайлі адвоката Олександра Самарця в ЄРАУ, останній отримав свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю 2 жовтня 2006 року.

У цьому ж профайлі у графі «інформація про зупинення або припинення права на заняття адвокатською діяльністю» зазначено, що Олександр Самарець зупинив право на заняття адвокатською діяльністю з 12 листопада 2013 року та поновив його з 20 березня 2015 року.

Що ж викликає підозру в образі молодого керівника КДКА? Дослідимо його кар’єрний шлях.

З 2000 до 2012 року пан Олександр безперервно займав посади в органах прокуратури регіону. Це не завадило йому у жовтні 2006 року скласти кваліфікаційний іспит, отримати свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю та скласти Присягу адвоката, що прямо суперечить положенням статті 2 діючого на той момент Закону України «Про адвокатуру» від 19.12.1992 року, де прямо вказано, що перебування на посадах в органах прокуратури є несумісним з набуттям статусу адвоката й складанням Присяги адвоката.

Отже, Олександр Самарець (який був представником влади та вважає себе адвокатом) порушив вимоги щодо несумісності, вимоги Присяги адвоката України, і, що найнеприємніше, неправомірно отримав свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю. В цілому це свідчить про наявність в діях пана Олександра ознак дисциплінарного проступку і є кричущим сигналом для реагування відповідних органів адвокатського самоуправління.

15 серпня 2012 року, саме в день набрання чинності Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», пан Олександр обійняв посаду у органах місцевого самоврядування Дніпропетровської області, був приведений до Присяги посадової особи місцевого самоврядування та йому було присвоєно 9 ранг посадової особи місцевого самоврядування. Посади у органах місцевого самоврядування пан Олександр обіймав безперервно до березня 2015 року.

Продовжуючи нехтувати профільним законодавством, пан Олександр не повідомив письмово КДКА Дніпропетровської області про існування обставин несумісності для подальшого зупинення права на заняття адвокатською діяльністю у зв’язку з такими обставинами та внесення відповідної інформації до профайлу в ЄРАУ.

В порушення вимог Законів України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та «Про засади запобігання і протидії корупції», цей обов’язок він виконав лише через рік, а саме у листопаді 2013-го, подавши відповідну заяву до Ради адвокатів Дніпропетровської області, у той час як пунктом 3 Перехідних положень Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» встановлювався строк у дев’яносто днів.

Як вже було зазначено раніше, Олександр Самарець поновив право на заняття адвокатською діяльністю у 2015 році.

В цілому, пан Олександр майже безперервно займав посади в органах прокуратури та був посадовою особою місцевого самоврядування з 2000 до 2015 року, а тому протягом цього періоду не мав права здійснювати адвокатську діяльність і, як вже зазначалося вище, на момент конференцій 2017 та 2018 року не мав стажу адвокатської діяльності, необхідного для обрання його до органів адвокатського самоуправління.

Вочевидь пан Олександр або приховав інформацію про свої місця роботи та посади, або його професійний рівень не дає йому можливості з повагою ставитись до вимог нормативних актів у сфері адвокатської діяльності. Таким чином, він ошукав адвокатів Дніпропетровської області двічі – коли його обирали до складу Ради адвокатів Дніпропетровської області та коли обирали Головою КДКА Дніпропетровської області.

Слід зазначити, що обидві конференції адвокатів проходили в непростих умовах, тому у адвокатів фактично не було можливості дослідити кар’єрний шлях пана Олександра. Конференція 2018 року була особливо буремною. Не виключено, що саме не найкращі політичні звички, які пан Олександр приніс з собою з минулого життя, зіграли у цьому не останню роль.

Відповідаючи на питання щодо необхідності зміни пана Верби на конференції 7 грудня 2018 року, адвокати здебільшого посилались на необхідність зміни корумпованого керівника органу адвокатського самоуправління на особу, яка буде сприяти розвитку адвокатури та підвищувати її авторитет.

Сталося не так, як гадалося. Натомість адвокати регіону отримали керівника КДКА, який, змінивши сферу діяльності, не змінив методи роботи, та вирішив, що орган адвокатського самоуправління є його особистим бізнесом. У кращих традиціях політичної сфери, з якою був пов’язаний пан Олександр, обіцянки, які лунали на конференції у грудні 2018-го так і залишились обіцянками.

Так, однією з головних обіцянок пана Олександра було придбання приміщення для адвокатури Дніпропетровщини. Однак адвокати отримали чергового голову КДКА, який орендує приміщення у самого себе на гроші майбутніх адвокатів: фактична адреса КДКА Дніпропетровської області наразі співпадає з робочою адресою пана Олександра (згідно з його профайлом у ЄРАУ та контактною інформацією на офіційному сайті КДКА) та певної кількості підконтрольних йому адвокатів.

Однією з підстав переобрання голови та членів КДКА області було об’єднання зусиль органів адвокатського самоврядування задля добробуту, консолідації та процвітання адвокатури регіону. Між тим, незаконно зайнявши посаду голови КДКА, пан Олександр не зупинився на досягнутому. Задля розширення свого впливу він та його близькі колеги шляхом провокацій та інтриг розповсюджують серед адвокатів Дніпропетровщини чутки про підготовку наступного перевороту в органах адвокатського самоуправління регіону. Цього разу, замість обіцяного єднання та консолідації, він націлився на зміну складу Ради адвокатів Дніпропетровської області. Цікаво, чи відома ця інформація Раді адвокатів регіону та як до цього ставиться голова Ради?

Втім, колишній очільник КДКА Дніпропетровської області Верба М. І. не полишає надії на те щоб, повернутися на своє робоче місце та довести адвокатській спільноті, що Олександр Самарець не мав законних підстав не лише бути членом органів адвокатського самоуправління, а й взагалі мати статус адвоката!

Що ж чекає на адвокатуру області далі?..