18:06 / 15.07.2020 Общество

Які сюрпризи чекають на водіїв з новим законом про порушення ПДД

Верховна Рада прийняла за основу проєкт закону № 2695 від 27.12.2019.

Законодавець, відповідно до пояснювальної записки, вважає, що банальне посилення покарання буде найлегшим і водночас найефективнішим способом примусити водіїв дотримуватися вимог Правил дорожнього руху.

Відповідно законопроєктом передбачається посилення міри як адміністративної так і кримінальної відповідальності за порушення Правил дорожнього руху, керування транспортними засобами (далі - ТЗ), річковими та іншими судами в стані сп’яніння та зміна порядку огляду водія (судноводія) на стан сп'яніння з введенням деяких інших положень.

Законопроєкт, серед іншого, передбачає наступні нововведення:

Тепер порушника, котрий не має права водити ТЗ або позбавлений такого права і який здійснив таке керування або передав керування ТЗ особі, яка не має на це права, не може бути звільнено від адміністративної відповідальності з передачею матеріалів на розгляд трудового колективу або ж громадської організації. Таку можливість також втрачають порушники, які керували в стані сп’яніння суднами.

В декілька разів планується збільшити штрафи за порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами; за керування незареєстрованими ТЗ; за порушення правил використання номерного знаку; за залишення місця дорожньо-транспортної пригоди; за перевищення швидкості більше, ніж на 50 кілометрів на годину, а також за правопорушення, наведені у попередньому абзаці.

У випадку вчинення ряду порушень у сфері безпеки дорожнього руху (до прикладу, якщо особа покине місце дорожньо-транспортної пригоди, не виконає вимогу про зупинку або повторно порушить правила керування транспортним засобом, правила користування ременями безпеки або мотошоломами) порушник втрачатиме можливість звільнення від адміністративної відповідальності при малозначності правопорушення.

Планується також нововведення у вигляді передбачення можливості приєднання невідбутої частини позбавлення права керування транспортним засобом до новопризначеного такого-ж покарання. При цьому загальний строк позбавлення права керування транспортним засобом зможе перевищувати десять років.

Оглядати водіїв на стан сп'яніння або щодо перебування під впливом ліків можна буде із застосуванням технічних засобів відеозапису без обов’язкової присутності двох свідків. Проте запис такого огляду обов’язково потрібно буде долучити до протоколу про адміністративне правопорушення.

Окрім того особа тепер буде зобов’язана передати, а не просто пред’явити паперове посвідчення водія. Але вимога щодо передачі для перевірки посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційного документа на транспортний засіб, не буде поширюватись на водіїв, які отримали посвідчення водія після 2013 року або можуть пред’явити електронне посвідчення водія та електронний реєстраційний документ на транспортний засіб.

Виконання постанови про позбавлення права керування ТЗ буде здійснюватися шляхом вилучення посвідчення водія на строк позбавлення права керування ТЗ та внесення до єдиної інформаційної системи МВС України відомостей про позбавлення права керування ТЗ на строк, визначений у постанові.

Проте особа буде вважатись позбавленою права керування ТЗ лише після набрання законної сили рішенням суду про позбавлення цього права.

Окрім вищенаведеного передбачаються також зміни у кримінальний кодекс.

Вчинення порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції (у випадку, коли за такі діяння передбачено кримінальну відповідальність) буде виключати можливість для таких осіб звільнення від кримінальної відповідальності або від відбування покарання. А застосування до таких осіб умовно-дострокового звільнення від відбування покарання, заміни невідбутої частини покарання більш м'яким, амністії та помилування буде вимагати наявність додаткових умов (таких-же, як для осіб, що вчинили корупційні злочини).