12:55 / 20.06.2020 Общество

Крах районної медицини, або шукайте бабцю-повитуху

Крах районної медицини, або шукайте бабцю-повитуху  (нотатки з сесії районної ради)

Незважаючи на протикоронавірусний карантин, у районі назріла необхідність проведення чергової 35 сесії районної ради VІІ скликання. Скажу одразу, що хоча її й відтерміновували, всеодно ряд питань порядку денного внесені на розгляд з порушенням Регламенту. Але депутати до цього вже звикли і розглянули їх з «розгону»,  пише ZLATOPIL.

А от до масочного режиму і дотримання дистанції ще доведеться, очевидно, звикати, бо 24 квітня, саме тоді відбувалось пленарне засідання, була лише перша спроба проведення його в масках. Маю сказати, що ряд депутатів не прибули на сесію саме з причини дотримання карантинних заходів. Лише 22 районних обранці із 34 взяли участь у прийнятті відповідних рішень. Кулуарно ж обговорювалось питання про можливість в подальшому проведення онлайн засідань та голосування в онлайн режимі.

   Чи буде Голованівськ центром новоствореного району?

Це питання не перестає хвилювати жителів нашої громади, хоча й проведення процесу децентралізації трохи нівелює значення райцентру у нових умовах. Але історія вже неодноразово підтвердила негативні результати колишнього укрупнення районів, згодом – колгоспів, бо де центр – там і розвиток.

Нещодавно депутати прийняли Звернення, у якому аргументували чому саме центр повинен бути в Голованівську. Звернення направили по всіх необхідних інстанціях. Тепер ось отримали відповідь з Києва і з Кропивницького: “Ваше Звернення взято до відома». У нашому випадку, шановні читачі, це звучить щось на зразок «Мали ми вас на увазі».

Але, доповнюючи ці відповіді голова РДА Олег Голімбієвський сказав, що зараз триває негласне, але наполегливе змагання між Новоукраїнкою і Голованівськом, за центр району. «До вирішення цього питання, – сказав очільник, – підключилися наші земляки, еліта району». Любі мої читачі, хоч голова райдержадміністрації Олег Голімбієвський неодноразово нас усіх обманював, але так хочеться повірити йому саме в цьому питанні. Отож, запасімося терпінням і робімо усе залежне від кожного з нас, щоб наш район зміг вийти переможцем у цій боротьбі.

   Щоб ми так жили, як ви звітуєте

До проєкту порядку денного 35 сесії райради було внесено 18 питань. За пропозицією комісії з питань бюджету, фінансів, управління комунальною власністю та соціально-економічного розвитку питання «Про надання дозволу на списання основних засобів (трьох автомобілів УАЗ та «Ниви») Центру первинної медико-санітарної допомоги виключили з порядку денного. Я не ставлю собі за мету оприлюднювати усі розглянуті депутатами питання та прийняті рішення. З ними ви можете ознайомитись на сайті районної ради. Дозволю собі висвітлити лише окремі з них і свою суб’єктивну думку, як депутата районної ради і як жителя району.

Вже вчетверте за нинішню каденцію голова райради Богдан Кучмій звітує про свою діяльність. Нічого нового, крім зміни цифрових показників з року в рік у звіті я не побачила. За чотири з половиною роки, на жаль, найвищий орган району не став тим об’єднуючим центром місцевого самоврядування всіх рівнів, де б вирішувалися нагальні проблеми економічного та соціального розвитку територій. Швидше за все, я б так сказала, що районна рада стала обслугою райдержадміністрації.

Звучить жорстко, але це – гірка правда. Як видно із звіту, не був голова райради і ініціатором доручень постійним комісіям з вивчення та надання пропозицій з метою покращення ситуації з того чи іншого питання. А координаційна рада, про проведення якої він звітує, скоріше нагадувала чергове «витрясання» грошей із й так уже обідраних сільських бюджетів. І ніхто там нічиєї поради не питав: поставили перед фактом та й крапка. Хоча саме координаційна рада покликана в першу чергу сприяти розвитку місцевого самоврядування, забезпечувати обмін досвідом, презентувати кращі практики для поліпшення життя територій.

Треба відмітити, що працівники апарату районної ради саме на цю сесію, належно підготували увесь інформаційно-довідковий матеріал, що був розданий кожному депутату, а також на рівні забезпечили в сесійній залі індивідуальний, протиепідемічний захист кожного присутнього.

Другим мав би звітувати голова РДА Олег Голімбієвський про виконання райдержадміністрацією делегованих їй районною радою повноважень. Оскільки сесія відбувалася в турборежимі, то очільник району за трибуною не стояв, а звіт його роздали для ознайомлення депутатам на руки. До речі, треба віддати належне, він (звіт) був своєчасно оприлюднений на сайті районної ради. Прочитала його уважно. «На території району працюють підприємства основного облікового кола, якими вироблено промислової продукції на суму більше 2,7 млрд. грн., що є основною бюджетоутворюючою галуззю народногосподарського комплексу регіону, яка зумовлює стабілізацію соціального стану.

Упродовж останніх років у районі спостерігається позитивна динаміка і за підсумками 12 місяців поточного року до загального фонду місцевих бюджетів району надійшло власних і закріплених доходів у сумі 143,2 млн. грн., або 103,9% до запланованих показників.

Протягом минулого року вжилися заходи щодо збільшення надходження до бюджету, погашення податкового боргу, збільшення ставок по місцевих податках і зборах.

У гуманітарній сфері району постійна увага приділялась питанням забезпечення стабільного функціонування закладів та поліпшення якості надання ними послуг населенню». І т.д. і т.п.

 Щоб ми так жили як вони звітують! Таке враження, що всі ми, за влади Олега Дмитровича, вже не в Україні, а в королівстві Монако. До речі, протягом останнього місяця районний «білий дім» так і живе: окремі службовці на роботу ходять як в Монако – 2 рази на тиждень, а дехто й зовсім не з’являється. І начхати їм, що повинні працювати в посиленому режимі, бо в державі – пандемія.

 Тепер до звіту, в якому крім показників з промисловості, транспорту, інвестицій ще й записано, що протягом 2019 року пріоритетами розвитку були: розвиток сільських територій та розбудова соціальної інфраструктури села. Який цинізм! Це мабуть малися на увазі сільські будинки культури, добра третина з яких стоїть в аварійному стані, в тому числі і в моїй Наливайці, і в Липовенькому, в якому господарює родинна агрофірма голови РДА і яка, порушуючи законодавство, до цього часу не передала клуб сільській громаді. Це так пріоритетно розвивали сільські території, що закрили 6 сільських шкіл, закрили ФАПи, залишили поза увагою централізоване водопостачання у селах. Чи думають, що три ями на дорозі залатали цим і покращили інфраструктуру територій?

Найкраще фінансувалися у 2019 році будівництво селищного дитсадка і ремонт у центральній районній лікарні. Їм найбільше перепало не лише фінансів, а й уваги як районних, так і обласних керманичів. Але про це поговоримо трохи нижче.

І не думайте, шановні друзі, що тільки я критикую звіт голови РДА. Він і сам у звіті наголошує на проблемних питаннях, які потребують вирішення на обласному і державному рівні – це стан автомобільних доріг. Дефіцит коштів передбачених на фінансування утримання автомобільних доріг загального користування не вирішує дане питання в повній мірі.

Звичайно, бідкається очільник району, бо запланувавши за 2 роки майже увесь дорожній фонд району (близько 27 млн. грн.) на будівництво дороги до Ємилівського ХПП, так і не встиг її добудувати. Тепер доводиться бідкатись.

Можна було би ще багато чого аналізувати. Кожен з вас може дати цьому звіту особисту оцінку, зазирнувши у власний холодильник чи у власний гаманець. Оце вам і покращення, і пріоритети, і повна…

Наостанок скажу, що, очевидно, звіт просто «передерли» з минулого року, бо навіть в окремих реченнях не змінили 2018 рік на 2019. Про що тут ще писати?

Ще раз про «золоту» клумбу

Вважаю найболючішими для себе питання порядку денного, що стосувалися центральної районної лікарні: Про звіт про виконання фінансового плану за 2019 рік КНП «Голованівська центральна районна лікарня»,  Про затвердження організаційної структури та штатної чисельності КНП «Голованівська центральна районна лікарня», Про затвердження Статуту КНП «Голованівська центральна районна лікарня» в новій редакції.

Спершу зазначу, що директор ЦРЛ В.Піддубна, яка мала би звітувати за використані фінанси, на сесію не прийшла (офіційно – у відпустці). Отакої! Для мене, як для депутата районної ради п’ятьох скликань, це вперше, щоб директор бюджетної установи, на ремонти якої витрачено майже 30 мільйонів коштів платників податків, проігнорувала звіт перед депутатами! І яка в чорта-біса може бути відпустка у керівника ЦРЛ, коли лікарню лихоманить від коронавірусу, медичної реформи, працівники двох відділень знаходяться на самоізоляції, а їй – відпочинок! Але про що це я: очільник же району дозволив собі відпустку у такий відповідальний період, то чому б і ні?

Оскільки на сесії питання стосовно фінансового звіту задати не було можливості, то дозволю собі розповісти, що саме мене цікавило. Перш за все, я хотіла почути відповідь на питання про завищені ціни на придбану у лікарню комп’ютерну і медичну техніку. І окозамилювання на зразок, що там стоїть програмне забезпечення, не витримує ніякої критики, бо яка, скажіть стоїть програма у принтері (а він на 2000 дорожче оплачений ніж реальна ціна) чи у сухожаровій шафі, яка на 20000 дорожче реальної ціни? Причому, мова йде не лише про ту техніку, яка була закуплена у 2018 році, а й про ту, яку купили наприкінці 2019 року і знову за завищеними цінами. Я вважаю, що це – елементарна корупція з дерибаном бюджетних коштів. І ні керівництво РДА, ні керівництво райради ніяким чином не відреагувало на викладені мною й озвучені депутатами на сесії ганебні факти. Ще про одне: Статутом центральної районної лікарні має бути створена Спостережна рада, яка серед іншого повинна контролювати і фінансово-господарську діяльність установи. Однак, контроль нікому не потрібен і така рада не створена. Висновок напрошується сам по собі: або очільникам – байдуже, або, допускаю, що всі – в долі.

У підтвердження вищесказаного наведу ще конкретні факти з офіційних документів, які маю на руках. Пам’ятаєте ту дорогоцінну клумбу на території лікарні за 1 мільйон 300 тисяч гривень? Так ось: тротуарна плитка «Старый город», якою викладенна її територія, на той час коштувала за 1м2 90-100 грн., а за кошторисом підрядна організація купувала її за 240 грн. 1м2. Бутовий камінь за кошторисом 1800 грн. за 1 м3, а придбати можна було його по 255 грн. за 1 т. Але найцікавіше – це озеленення цієї, так званої, зони відпочинку. Зразу ж зазначу, що не маю на увазі придбання у лісгоспі саджанців, за них заплатили окремо. Мова йде про 2 чи 3 суботники, під час яких на цій горе-клумбі працювали не лише члени трудового колективу лікарні, а й державні службовці підприємств, установ, організацій селища. Працювали з ентузіазмом, самовіддано і безкоштовно, вірячи, що роблять гарну справу на благо всього району. Роботу виконали, але керівництво лікарні  за цю роботу заплатило 11,5 тис. грн. підряднику. З якого дива і за що? За моїми скромними підрахунками, лише на одній цій дорогоцінній клумбі хтось таки добрячий урвав куш. Та й взагалі, яка була необхідність у витрачанні мільйонів на красу, якщо лікувальний процес потребував цих коштів більше?

Ще би хотіла запитати у директора ЦРЛ В.Піддубної, невже «перепускаючи» через лікарню десятки мільйонів гривень, не знайшлося пару тисяч, щоб закупити спирт та вату в маніпуляційну? До яких пір хворі будуть ходити з пляшечками і ватою на процедури?

Я не порушую зараз питання про закупівлю продуктів харчування та дотримання нормативів меню у лікарні. Воно у процесі вивчення. Також чекає свого часу і питання витрачання коштів на ремонт санітарного автотранспорту. Це теми окремих публікацій.

Останнє, на чому хочу зупинитися у цьому розділі, – це преміювання працівників ЦРЛ. Мене це зацікавило ще наприкінці минулого року, коли з джерел, найближених до лікарні, надходили повідомлення про, м’яко кажучи, зловживання преміальним фондом установи. У січні було зроблено депутатське звернення на отримання відповідної інформації від директора лікарні В.Піддубної. А далі – майже  4 місяці повного утаємничення, хоча відповідь зобов’язані були надати в 5-ти денний термін. Напевне, мали що приховувати. Так, усі працівники закладу беззаперечно мають право на фінансову винагороду. Вражає інше: коли одним і тим же працівникам (у Голованівську) щомісячно, щоквартально виплачують премї і не малі (5-9 тис. грн.), то, із наданих мені матеріалів, жоден медпрацівник Побузької філії за 2019 рік не отримував фінансового заохочення. Це як?

Ні в якому разі не применшую важливість тієї чи іншої посади в цьому колективі, але дивує той факт, що працівники допоміжних служб, не медичних професій, отримують премії набагато більші, ніж лікарі. Наприклад, тесля у вересні отримав більше 8 тисяч грн. преміальних, а лікар – лише 5 тисяч грн., сестра-господарка – більше 9 тисяч грн., а лікар – 6 тисяч грн. От я й хотіла запитати на сесії у пані Піддубної: які такі досягнення були у роботі теслі чи сестри-господарки, що їх преміювали в таких «солідних» розмірах? Чомусь саме тут на думку спадає викритий Службою безпеки України факт, коли в одному з міст Кіровоградської області, де з премійованих медпрацівників збирали кошти (у сумі 60 тис. грн.) для передачі хабаря чиновнику вищого рангу, який опікувався медичною галуззю. Однак, на пропозицію депутатів від ВО «Батьківщина» провести фінансовий аудит лікарні, голова РДА О. Голімбієвський категорично відмовився ще на попередніх сесіях, а абсолютна більшість його депутатів підтримала свого партійного боса. Звісно, що виглядає це як кругова порука і потакання у дерибані бюджетних коштів, але робіть висновки самі.

А як вам ремонт центрального входу   за 1 мільйон 479 тисяч 399 гривень?

Ні я, ні окремі мої колеги від ВО «Батьківщина» не підтримали проєкт рішення про затвердження організаційної структури та штатної чисельності Голованівської ЦРЛ, а простіше сказати – скорочення працівників. Непрофесійність, безвідповідальність, недалекоглядність управлінців усіх рівнів району призвели до того, що ми втратили на Голованівщині пологове відділення і лише коронавірусна пандемія тимчасово зберегла інфекційне. Перефразовуючи наближених до голови РДА писак, скажу, що починаючи від світового потопу такого сорому Голованівськ ще не знав. Наші породіллі через чиюсь недолугість тепер змушені їхати по усіх-усюдах народжувати дітей, або шукати собі бабцю-повитуху. Як же так, щоб маючи прекрасно відремонтоване, оснащене приміщення, гарних спеціалістів, які сподівалися, що будуть працювати у перинатальному міжрайонному центрі ІІ рівня, зараз залишаються безробітними і шукають роботу де-інде, бо ви, районні керівники, все, даруйте за грубість, прос…ли? І не виправдовуйтеся тим, що ви не встигли, не знали алгоритму дій і т.п. А чому інші встигли? Гайворон, Добровеличківка встигли, а ви – ні? Хіба ж не їздив у вересні 2019 року голова райради Богдан Кучмій у складі районної делегації у Кропивницький для участі у Фаховій майстерні з питань реформування медицини ІІ рівня. Вони ж не провітритись туди їздили, а вчитися і застосовувати все на практиці, маючи достатній запас часу до 1 квітня? Та й я вам писала, що з 1 липня 2019 року буде контрактування з Національною службою здоров’я на амбулаторно-поліклінічні послуги. Не дослухались! На той час не спромоглися навіть ліцензії отримати з першого разу. Але вам було не до медицини, ви займалися ремонтами: мармурові східці, витієваті пандуси і центральний вхід за майже 1,5 млн. грн., а ще – два роки судилися з головною медичною сестрою за незаконне звільнення, щоразу програючи суди, і за цієї мишачої метушні не помічали, що повз вас проходить щось головніше, вагоміше – медична реформа. І не буде вже обіцяного вами, Олеже Дмитровичу, стоматологічного центру, бо за цієї реформи його і не могло бути, хіба, що ваш, приватний…

 Ви ж так запевняли нас, що прийде людина з вашої команди, якій ви повністю довіряєте, і наведе порядок у лікарні. Прийшла. Нехай йому грець з таким порядком. Тут хоча б лікарню взагалі не втратити. А тепер ось перед нами результат діяльності вашої команди: на сесію винесли питання про скорочення руками депутатів 40 працівників. І це лише перший етап. Та за сухою цифрою – 40 стоять живі люди, наші з вами земляки, наші з вами виборці, а ще – досвідчені спеціалісти, фахівці: акушерки, сестри медичні дитячі, лаборанти, молодші медичні сестри і т.д. Чому через вашу недбалість повинні ламатися їх долі? Хто за це відповість? І де у районі вони тепер знайдуть собі роботу та ще й у такий важкий кризовий період?

Жаль, дуже жаль, бо наявний фінансовий ресурс дозволяв вашій команді за господарського, вдумливого підходу зробити пристойні, а не з барськими замашками, ремонти і подбати про наповнення належним оснащенням лікарні, щоб наші люди не їздили в Умань чи Первомайськ на діагностичне обстеження. Достатньо було часу і підготувати із наявних спеціалістів лікарів суміжних фахів. Так, педіатр на курсах міг здобути спеціалізіацію неонатолога, а лікар хірургічного профілю – анестезіолога. Тоді б зберегли пологове відділення. А терапевт міг би здобути фах інфекціоніста. Тоді б залишилося й інфекційне відділення. Розумію, що радити завжди легше ніж виконувати, але треба шукати можливості, а не створювати лише видимість бурхливої діяльності. І хвалитись, хвалитись, хвалитись…

P.S. Насамкінець, дозволю собі запитати у голови РДА Олега Голімбієвського: як ви тепер дивитиметесь в очі не лише нинішньому поколінню наших земляків, а й майбутнім, яких ви і ваша команда позбавили можливості народитись на рідній землі? 

Надія ЧУШКІНА,

депутат районної ради