13:01 / 21.09.2015 Шоу-биз

Російська поліція хотіла затримати українську режисерку на кінофестивалі в Анапі

Марина Врода відмовилася від нагороди фестивалю на знак протесту проти вироку Олегу Сенцову.

Поліція РФ намагалася затримати українську режисерку Марину Вроду на фестивалі "Кіношок" в Анапі за плакат на захист її колеги Олега Сенцова, якого російський суд засудив до 20-ти років колонії суворого режиму.

"Тільки що на фестивалі Кіношок володарку призу Каннського фестивалю Марину Вроду спробували заарештувати за появу на сцені з плакатом на підтримку Олега Сенцова. Поліція чекає її на виході із залу", - написав на своїй сторінці у Facebook російський журналіст Антон Красовський. У коментарі він додав: "Менти шукають. Організатори начебто поки не видають". Останній коментар з цього приводу був написаний 20 вересня о 22:05.

Марина Врода відмовилася від нагороди фестивалю на знак протесту проти вироку Олегу Сенцову. Про це повідомило видання Грани.ру. На церемонію нагородження Врода принесла плакат із вимогою звільнити Олега Сенцова, але його відібрали охоронці при вході. На сцену вона вийшла з табличкою на шиї "Свободу Сенцову".

Врода оголосила, що відмовляється від диплому "За силу висловлювання", присудженого їй за короткометражний фільм "Равлики". За словами режисерки, вона не зможе прийняти нагороду до того часу, поки не буде звільнений Сенцов. Її виступ зал зустрів оплесками.

Нагадаємо, що Марина Врода є володаркою нагороди Канн за короткометражний фільм "Крос" (2011).

Ще одна українська режисерка, Катерина Горностай, нагороджена спецпризом за короткометражний фільм "Віддалік". На церемонії нагородження вона закликала кінематографістів зробити все від них залежне для звільнення Сенцова.