11:02 / 01.08.2015 Шоу-биз

На фестивалі в Одесі покажуть "Еротикон"

Саме завдяки таким стрічкам переосмислюється поняття "класики", кіноканону

22-23 серпня в Одесі на причалі яхт-клубу Одеського морвокзалу відбудеться 6-й Міжнародний фестиваль німого кіно та сучасної музики «Німі ночі».

Заснований 2010 року Благодійним фондом ім. Івана та Юрія Лип, фестиваль залишається єдиним в Україні заходом з популяризації архівного німого кіно. Найбільший в Східній Європі в своїй категорії, фестиваль «Німі ночі» реалізує концепцію сучасного музичного трактування класичних німих фільмів.

Програма шостих «Німих ночей» найбільш жанрово розмаїта в музичному плані: запрошені музиканти працюють в жанрах рок, джаз, електронна та академічна нова музика.

Темою цьогорічного фестивалю обрано актуальну проблему декомунізації та долі пропагандистського мистецтва, яке, будучи політично-ангажованим, зараз само підпадає цензурним заборонам, все ще здебільшого сприймаючись політичним, а не естетичним висловлюванням. Концепція декомунізації накладає певні обмеження на спадок українського авангарду й потенційно загрожує його виключенню з культурного обігу.

В програмі фестивалю «Німі ночі-2015» чотири кінострічки та дві інтермедії, в рамках яких буде показано унікальну програму ранньої української анімації 1927-1930 рр.

Кінострічки Фестивалю: “В огні народжена” (БРСР, 1929)  – режисер Уладзімір Корш-Саблін, “Еротикон” (Чехословаччина, 1929) – режисер Ґустав Махати, “Соціальний розпад” (Греція, 1932) – режисер Татасопулос Стеліос та “Вітер з порогів” (Україна, 1929) – режисер Арнольд Кордюм.

Музику до німих кінострічок створили білоруська рок-група Re1ikt, чеський гурт Forma, культовий український джазовий піаніст Юрій Кузнєцов та одеський інструментальний ансамбль Artokrats.

“Цьогорічна кінопрограма фестивалю доволі ексцентрична й навіть маргінальна: її фільми створено на маргінесах великих національних кінематографів Європи, тож вони, на жаль, так і не ввійшли в європейський класичний канон. Але саме завдяки таким стрічкам переосмислюється поняття "класики", кіноканону, як корпусу найвидатніших фільмів епохи”,– пояснив принцип добору програми президент Міжнародного фестивалю німого кіно та сучасної музики "Німі ночі" Іван Козленко.